Agris.cz - agrární portál

Vláda má neutrální postoj k novele, jež může zdražit zvířecí pasy

10. 6. 2014 | ČTK

Vláda vyjádřila neutrální stanovisko k poslaneckému návrhu novely veterinárního zákona, který by zřejmě o něco zdražil zvířecí pasy. Novinářům to po jednání kabinetu řekl vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL), podle něhož je zvláštní, že návrh nevychází z příslušného ministerstva, ale ze Sněmovny.    

Poslanecká norma, která by výrobcům a distributorům zvířecích pasů uložila jednorázový poplatek 500 korun za registraci, reaguje na nový evropský předpis. Pokud by nebyla schválena, hrozilo by podle předkladatelů řízení proti Česku. Chovatelům by se navíc omezila možnost cestovat po unii se psy, kočkami a fretkami.    

Nový pas má být v jedné části vybaven samolepící fólií, která bude chránit zapsaná data. Předkladatelé uvádějí, že výrobní cena dokladu se zvýší asi o šest korun bez daně z přidané hodnoty, nyní činí zhruba 29 korun. "Následně se vyšší výrobní cena projeví v nákladech pro koncové spotřebitele," píše se v důvodové zprávě. Podle portálu veřejné správy se náklady na pořízení zvířecího pasu obvykle pohybují na úrovni 300 korun.    

Pokud by předloha neplatila do účinnosti nových evropských předpisů na konci letošního prosince, vydávání zvířecích pasů by se zastavilo, píšou autoři ze zemědělského výboru Margita Balaštíková (ANO), Ladislav Velebný (ČSSD) a Olga Havlová (za Úsvit) v důvodové zprávě. Se psy, kočkami a fretkami, na něž se předpisy vztahují, by mohli cestovat jen chovatelé, kteří už platné pasy mají.    

Novela taky zakáže uživatelům honiteb léčit spárkatou zvěř bez vědomí a koordinace se Státní veterinární správou. Veterinární správa navíc dostane ze zákona povinnost informovat o živočišných produktech, které jsou zdravotně závadné, a o těch, které jsou klamavě označené.    


Zdroj: ČTK, 10. 6. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 21:20