Agris.cz - agrární portál

Čína má prý zájem o obnovení dovozu ruského obilí

10. 6. 2014 | ČTK

Čína má zájem o obnovení dovozu pšenice, ječmene a žita z Ruska. Informovala o tom dnes ruská veterinární a hygienická služba Rosselchoznadzor. Peking před téměř dvěma desetiletími dovoz obilí z Ruska a několika dalších zemí zakázal, protože některé dodávky byly kontaminovány plísněmi, napsala agentura Reuters.    

Rusko a Čína se nyní snaží posilovat své politické a hospodářské vztahy. Ruský plynárenský gigant Gazprom nedávno podepsal dohodu o dodávkách plynu do Číny, která by mohla snížit závislost ruského exportu na Evropě coby hlavním odběrateli ruského plynu. Jeden z představitelů ruského ministerstva zahraničí v květnu upozornil, že Čína by časem mohla vystřídat Evropskou unii na pozici největšího obchodního partnera Ruska.    

Rusko patří mezi přední světové vývozce obilovin. Tamní ministerstvo zemědělství předpokládá, že sklizeň obilovin v Rusku v letošním roce stoupne o pět procent na 97 milionů tun.    


Zdroj: ČTK, 10. 6. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 06.05.2024 11:22