Agris.cz - agrární portál

Echo24:Novou šéfkou SPÚ bude Svatava Maradová

12. 6. 2014 | ČTK

Novou šéfkou Státního pozemkového úřadu (SPÚ) by se měla stát dosavadní náměstkyně pro úsek řízení odborných činností Svatava Maradová, uvedl dnes server Echo24 s odkazem na zdroj z ministerstva zemědělství. Ministr Marian Jurečka (KDU-ČSL) prý jméno vítěze výběrového řízení oznámí v pátek.    

O místo ústředního ředitele SPÚ se podle dřívějšího Jurečkova vyjádření pro ČTK ucházelo více než deset lidí. Ministr zároveň uvedl, že od začátku července by chtěl mít místo nově obsazeno. Řízením úřadu, jehož hlavní agendou jsou v současné době církevní restituce, je po odvolání Petra Šťovíčka od začátku března dočasně pověřen Martin Vrba.    

Maradová nastoupila do vedení úřadu v dubnu již za Jurečkova vedení úřadu coby odbornice s mnohaletými zkušenostmi s projekty pozemkových úprav.    

Významnou část agendy pozemkového úřadu tvoří církevní restituce, které ve vládní koalici působí spory. Církve mají dostat nemovitosti za 75 miliard korun a finanční náhrady ve výši 59 miliard korun.    

Státní pozemkový úřad spravuje a prodává státní zemědělský majetek. Vznikl na základě zákona k 1. lednu 2013. Jeho vytvořením se v jedné instituci spojily agendy vykonávané do té doby Pozemkovým fondem ČR a soustavou pozemkových úřadů. Jako důvod ke zřízení úřadu uvedla vláda úsporu administrativních nákladů a agend. Šťovíček byl v čele úřadu od jeho vzniku. Jurečka na konci února odvolal Šťovíčka poté, co mu prý nedokázal uspokojivě vysvětlit informace o jeho návštěvě na narozeninách vlivného lobbisty Iva Rittiga.


Zdroj: ČTK, 12. 6. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 07.05.2024 20:45