Agris.cz - agrární portál

V Česku od loňska mírně vzrostla výměra chmelnic na 4470 hektarů

13. 6. 2014 | ČTK

V Česku za poslední rok mírně stoupla výměra chmelnic na zhruba 4470 hektarů, před rokem byla asi o 130 hektarů nižší. Vyplývá to z předběžných čísel Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského, konečné údaje budou v polovině srpna. Na obnovu chmelnic se chce zaměřit nový předseda Svazu pěstitelů chmele ČR Luboš Hejda zvolený představenstvem svazu po středeční mimořádné členské schůzi. ČTK to dnes sdělil tajemník svazu Michal Kovařík. 

Meziroční nárůst plochy je podle Kovaříka způsoben nebývalou obnovou chmelnic na podzim loňského roku, kterou podpořilo ministerstvo zemědělství. Plocha se zvýšila kvůli poptávce po českém chmelu a také díky tomu, že pěstitelé obnovovali chmelnice poničené při loňských povodních, dodal. 

Loňské červnové povodně zničily v Česku úrodu chmele na 230 hektarech tak, že na nich pěstitelé nemohli sklízet. Celkem velká voda zasáhla 700 hektarů chmelnic. Škoda na úrodě, chmelnicích i materiálu byla přibližně 90 milionů korun. 

Nový předseda svazu Hejda nahradil ve funkci nedávno zesnulého dlouholetého předsedu Bohumila Pázlera. Svaz, jehož 92 členů hospodaří na víc než 95 procentech rozlohy chmelnic v Česku, Hejda povede do řádných voleb nového předsedy na podzim příštího roku. Vedle obnovy chmelnic se chce zaměřit na stabilizaci ekonomiky českých pěstitelů chmele, zavádění nové společné zemědělské politiky Evropské unie do národních předpisů a hospodaření s vodou. 

Hejda pochází z rodiny, která v Rakovnické chmelařské oblasti pěstovala chmel už před socialistickou kolektivizací. V současnosti je jednatelem a spoluvlastníkem společnosti CHMEL z Pochvalova na Rakovnicku, která pěstuje chmel na více než 140 hektarech a řadí se tím mezi největší chmelařské podniky v Česku. 

České firmy loni vyvezly 3531 tun chmele. Nejvíce chmele směřovalo jako tradičně do Japonska. Loňská sklizeň oproti roku 2012 vzrostla o 1000 tun na 5330 tun. 


Zdroj: ČTK, 13. 6. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 16:48