Agris.cz - agrární portál

AFP: Rýže z Piemontu - nejlepší na světě

16. 6. 2014 | ČTK

V provincii Vercelli v severoitalském Piemontu se rýžová pole táhnou do nedohledna. Pěstuje se zde nejlepší druh rýže na světě, včetně odrůd carnaroli a arborio, z níž se připravuje proslulé italské rizoto. O zdejší rýži se dokonce zajímají Číňané. 

Se zhruba 16 miliony metrických centů ročně je Itálie podle oficiálních údajů hlavním evropským producentem rýže. Sklidí se tam pětina toho, co vyprodukují země jako je Vietnam či Barma, kde se ale rýže sklízí dvakrát do roka. 

Srdcem produkce je se svými 116.000 hektary Piemont, a zvláště oblast kolem Vercelli. Na rýžové burze, která se v této obci s 50.000 obyvateli koná vždy v úterý a v pátek, se stanovují ceny: v průměru to je za jednu tunu 1200 eur (asi 33.000 Kč), za odrůdu arborio až 1450 eur (39.800 Kč). Standardní rýže stojí podle údajů Světové banky 435 eur (11.700 Kč). 

V roce 2007 Evropa přiřkla rýži baraggia z provincií Biella a Vercelli chráněné označení původu, stejně jako je má buvolí mozzarella nebo parmská šunka. 

Sandro Guerrini a jeho tři bratři, kteří mají farmu s 80 hektary rýže, jež patřila už jejich prarodičům, jsou na to, že pěstují "krále rýže", náležitě pyšní. Aby však mohli vyhovět poptávce a rozvíjet svou aktivitu, museli se přizpůsobit: prodávají sami nyní 60 procent své produkce, která ročně činí asi čtyři metrické centy. 

"Farma jako je ta naše dávala za časů našich rodičů práci otci a strýci. Dnes s naším novým uspořádáním dává práci čtyřem lidem," říká Guerrini. Dva jeho bratři tak vyrábějí rýžové placky, rýžovou mouku používanou při některých dietách nebo rizoto připravené ke spotřebě. 

Rýžová pole, tedy 250.000 hektarů ležících v úrodné planině kolem řeky Pád, zná Cristian Ferraris velmi dobře. Je místním turistickým průvodcem a projíždí tudy na kole. 

"Oblast je plochá a půda jílovitá, takže voda zůstává na povrchu," vysvětluje. Voda také podle něj působí jako taková tepelná pokrývka sloužící k tomu, aby si rýže udržela stejnou teplotu. To je v této zóně s kontinentálním klimatem výhoda, poznamenává agentura AFP. 

Rýži tam začali ve 12. století pěstovat cisterciáčtí mniši, kteří se snažili zúrodnit tyto nezdravé lesnaté pozemky, kde řádila malárie. Rýži pak prospěla výstavba kanálů, jejichž uspořádání načrtl geniální Leonardo da Vinci, později mechanizace. 

Tato obilovina, které se ve světě sní nejvíce, je základem menu, od předkrmu po desert, šéfkuchaře Davida Bonata z restaurace Massimo v Turínu. "Rýže vyžaduje mnoho práce! Je to opravdu velmi stará tradice. Je to i naše velké bohatství," prohlašuje šéfkuchař. 

Italská rýže se dnes prodává do Ruska (loni to bylo 3077 tun, o 47 procent víc než o rok dříve), do Turecka (47.411 tun, o 139 procent více než předloni) a dokonce do Číny (25 tun, procentní nárůst není k dispozici). 

Rýže je dnes "chic" pro ty, kdo si to mohou dovolit, říká Sandro Guerrini. Tak je tomu dnes s mnoha Číňany, které více zajímá italská rýže než rýže od jejich sousedů. 

Nahradí rýže na stole Italů jejich posvátné těstoviny? Podle šéfkuchaře Davida Bonata by to nebylo špatné, "Jsme ovšem Italové..." dodává. 


Zdroj: ČTK, 16. 6. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 07.05.2024 21:09