Agris.cz - agrární portál

Šéf žalobců Zeman žádá opětovné prošetření kauzy Pivovar Náchod

16. 6. 2014 | ČTK

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman podal dovolání k Nejvyššímu soudu v kauze Pivovaru Náchod. Chce, aby se prověřily údajné machinace při jeho prodeji, z nichž je podezřelý bývalý náchodský starosta Oldřich Čtvrtečka (ODS). V minulosti čelil obvinění ze zneužití pravomoci veřejného činitele. O dovolání dnes informovala Česká televize, informaci ČTK potvrdil mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Petr Malý.    

Krajský soud v Hradci Králové zprostil Čtvrtečku loni v listopadu obžaloby z údajných machinaci. Zrušil i předcházející verdikt náchodského okresního soudu v kauze, který v červnu Čtvrtečkovi zakázal na šest let výkon veřejných funkcí.    

Čtvrtečku, který byl starostou do podzimu 2010, policie obvinila v březnu 2010. Podle obžaloby při prodeji náchodského pivovaru jako předseda hodnotitelské komise neakceptoval hlavní kritérium hodnocení, kterým byla nejvyšší nabídnutá cena. Město prodalo pivovar liberecké firmě LIF za 150 milionů korun, přitom Pivovar Holba nabídl 185 milionů korun.    

Starosta byl původně obžalován z porušování povinnosti při správě cizího majetku a zneužití pravomoci veřejného činitele, hrozilo mu až deset let vězení. Náchodský okresní soud rozhodl, že se dopustil jen zneužití pravomoci veřejného činitele a za dostatečný označil trest zákazu činnosti. Náchodskou radnici, která po Čtvrtečkovi požadovala náhradu škody 35 milionů korun, odkázal soud na občanskoprávní řízení. Předseda senátu Okresního soudu v Náchodě Pavel Ruml při vynesení rozsudku uvedl, že se v případu objevují náznaky korupce, ale chybí jednoznačný důkaz.    

Královéhradecký krajský soud měl ale na věc opačný názor. Verdikt zrušil s tím, že skutek není trestným činem. S tím se ale neztotožňuje Zeman. Proto ve věci podal dovolání.    

"Nejvyšší státní zástupce je přesvědčen, že obviněný jednal v postavení veřejného činitele a že svým jednáním naplnil všechny znaky skutkových podstat trestných činů zneužívání pravomoci veřejného činitele a porušování povinností při správě cizího majetku," řekl Malý. Zeman proto žádá Nejvyšší soud, aby verdikt krajského soudu zrušil a nařídil opětovný soudní proces.    

Současný starosta Náchoda a poslanec Jan Birke (ČSSD) dnes ČTK řekl, že dovolání přijal trochu s nevolí. "Myslel jsem si, že kauza byla už ukončená. Bylo to pro mě překvapení a jsem z toho lidsky velmi smutný. Ať to je jak to je, tak je to samozřejmě otázka tlaku na mého předchůdce, a tohle je už opravdu situace, kdy mu to absolutně nezávidím," řekl Birke. Město podle počká, jak rozhodne trestní tribunál soudu. "Předpokládám, že uznají rozsudek krajského soudu," řekl Birke.    

Čtvrtečka kauzu nekomentuje. Po verdiktu krajského soudu pouze uvedl, že kvůli ní ztratil "společenskou prestiž, pět let života a svoje zdraví".


Zdroj: ČTK, 16. 6. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 17:47