Agris.cz - agrární portál

Spor kolem mléčných kvót dnes ministři zemědělství EU nevyřešili

17. 6. 2014 | ČTK

Bez závěrů dnes skončila diskuse ministrů zemědělství Evropské unie o situaci v mlékárenství. Jednání v Lucembursku zablokoval spor o německý návrh směřující k tomu, aby už v letošním roce nebyli výrobci trestáni za překročení mléčných kvót. Ty produkci omezují až do konce března příštího roku.    

Němci společně s Irskem, Nizozemskem a několika dalšími zeměmi ale navrhují úpravu takzvaného koeficientu tučnosti, kterou by fakticky zrušili povinnost za přebytky platit stanovené dávky. Jiné země, včetně České republiky, ale byly ostře proti.    

"My s tím máme problém, protože říkáme, že zde jsou nějaká pravidla, která jsme si všichni v roce 2009 dohodli. Podle nich hrajeme a všechny ostatní státy s nimi počítají," řekl ČTK ministr zemědělství Marian Jurečka.    

Pro Česko je to citlivá záležitost i z toho důvodu, že s dávkami z přebytků počítá rozpočet společné zemědělské politiky EU. Pokud by nebyl naplněn, bude se krátit všem zemím. Při výpočtu tohoto krácení hraje roli také velikost farem v daném členském státě a proto by na Českou republiku, ale také na Slovensko, podobná korekce dopadla velmi tvrdě.    

"Bohužel jsme opět viděli, že názory členských zemí se velmi výrazně liší," poznamenal na tiskové konferenci evropský komisař pro zemědělství Dacian Cioloș. Komise, která dnes ministrům předložila svou zprávu o situaci v evropském mlékárenství, podle něj musí vzít situaci na vědomí. Podle názoru komise je ale současná situace v mlékárenství "velmi nadějná" a má dobré vyhlídky do budoucnosti, především v exportu. "Ale nejsme chráněni před náhlými změnami, pohyby trhu nebo krizemi," připustil eurokomisař.    

Česká republika mléčné kvóty (v období 2013/2014 přes 2,9 milionu tun) nepřekračuje, produkce kolísá těsně pod stanovenou hranicí. Producenti těží z příznivé situace na trhu, a relativně vysokých cen.    

Po ukončení kvót v roce 2015 je ale možný nerovnoměrný nárůst nadprodukce mléka v některých zemích unie. To by mohlo vést k tlaku na nižší ceny a v důsledku až k odchodu některých producentů z odvětví, hlavně v zemích, kde kvóty překračují už delší dobu. To se týká právě Německa či Rakouska, ale také Nizozemska, Dánska, Polska či pobaltských zemí.    

Právě snahou připravit se na přechod k systému bez omezení výroby si Jurečka vysvětluje nynější německý pokus. "Chtějí se připravit už nyní a pomoci svým producentům," myslí si. Ostatní státy ale podle českého ministra počítají se zachováním nynějšího systému.    

Na to dnes poukázal také eurokomisař Cioloș. Zmínil i zájem samotných výrobců na stabilním prostředí, aby byli schopni dopředu plánovat.


Zdroj: ČTK, 17. 6. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 07:39