Agris.cz - agrární portál

Pivovar Zubr zahájil výrobu limonád,letos stočí tisíce hektolitrů

18. 6. 2014 | ČTK

Pivovar Zubr zahájil výrobu limonád, kterými zatím zásobuje především restaurace a pořadatele kulturních a společenských akcí. Pokud se prodej limonád osvědčí, bude přerovský pivovar uvažovat o případném rozšíření jejich prodeje i do maloobchodní sítě. ČTK to řekl ředitel Pivovaru Zubr Tomáš Pluháček. Limonády do svého portfolia zařadily také některé další tuzemské pivovary. 

V první polovině roku Pivovar Zubr podle Pluháčka vyrobil 1000 hektolitrů limonád a jeho vedení plánuje, že jejich letošní produkce pokoří hranici 5000 hektolitrů. Limonády zatím tvoří jen zlomek výroby přerovského pivovaru, který loni uvařil 240.000 hektolitrů piva. 

"Limonády je možné zakoupit ve dvoulitrovém PET balení v naší podnikové prodejně a distribuujeme je také v sudech o objemu 50 a 30 litrů. Limonády v obou druzích balení dodáváme do gastronomických zařízení či na různé letní akce," uvedl Pluháček. Limonády budou k dostání například na nadcházejícím festivalu Zubrfest, kterým v sobotu ožije areál pivovaru. 

Pivovar Zubr vyrábí limonády, jejichž etiketám dominuje velké Z, s příchutí coly, citronu a maliny. "Právě příchuť maliny je nyní velice oblíbená a spotřebiteli žádaná. Máme na ní od našich zákazníků velmi pozitivní zpětnou odezvu," podotkl Pluháček. 

Limonády nabízí stále víc tuzemských pivovarů, pro které je to zajímavý zdroj příjmů. Například skupina Pivovary Lobkowicz kromě 70 značek piva vyrábí také limonády a stolní vody, jejichž produkce loni dosáhla 32.000 hektolitrů. Limonády loni do své nabídky zařadily také Pivovary Staropramen. Po úspěchu pivních mixů chce firma rozšířením nabídky svých produktů o limonádu získat nové zákazníky.

Pivovar Zubr loni zvýšil prodej piva meziročně o dvě procenta zhruba na 240.000 hektolitrů. Pivovar vykázal nárůst prodeje sudového piva, zvýšil export a odbytu pomohlo i teplé počasí v předvánočním období, kdy poptávka po pivu každoročně výrazně roste. 

Vývoz se na loňském prodeji Pivovaru Zubr podílel téměř 30 procenty. Hlavním vývozním teritoriem zůstalo Slovensko. Pivovar loni vyvážel také do Ruska, Švédska, Finska a na Ukrajinu. První zásilky plechovek s pivem Zubr zamířily i do Vietnamu. 

Přibližně čtyři až pět procent produkce Pivovaru Zubr loni tvořila ochucená piva, jejichž popularita u tuzemských konzumentů v posledních letech prudce rostla. Ve finančních plánech na letošní rok vedení Pivovaru Zubr počítá s udržením celkového prodeje piva na loňské úrovni. 

České pivovary loni uvařily 19,3 milionu hektolitrů piva, o 0,6 procenta více než o rok dříve. Zatímco domácí spotřeba klesla o 1,1 procenta, pivovarníci vyvezli meziročně o devět procent více zlatavého moku. Lidé nadále pili méně piva v restauracích, jejichž podíl na celkové spotřebě klesl na historické minimum. 

Pivovar Zubr patří do pivovarnické skupiny středomoravských pivovarů Zubr, Holba a Litovel. Jejich roční výstav je do jednoho milionu hektolitrů piva. 


Zdroj: ČTK, 18. 6. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.04.2024 00:09