Agris.cz - agrární portál

O jesenickou značku je rekordní zájem

19. 6. 2014 | MAS Horní Pomoraví o.p.s.

Rekordní počet zájemců zažádalo v letošní první výzvě o udělení značky JESENÍKY originální produkt®. Certifikační komise, která zasedla ve středu 11. června v Hanušovicích, posuzovala celkem 14 jedinečných výrobků. Mezi nimi se objevily dřevěné hračky, repliky historického skla, živá voda, výtvarně zpracované textilní a papírové výrobky s motivy Rychlebské zvířeny a mnoho dalších.

„Musím říct, že v rámci systému regionálních značek jsou Jeseníky unikátní množstvím zajímavých výrobků a šikovných lidí,“ pochvalovala si během jednání certifikační komise Kateřina Čadilová z Asociace regionálních značek České republiky.

Díky rozšíření území na oblast Nízkého Jeseníku mají možnost získat značku i výrobci ze vzdálenějších oblastí hor pod Praděděm. Značku tam ponese například Bílčický zdobený koláč zdobený mákem, povidly, tvarohem, ořechy či hruškami. Celou sérii včelích produktů označí jesenickým zvonkem manželé Milerski. Kromě květového medu vyrábějí vynikající medovinu, medová mýdla a také svíčky z včelího vosku. Další nově certifikované výrobky z včelího vosku a med certifikovala Martina Čaputová. Výjimečnost její produkce tkví v chovu v naprosto čistém prostředí Nízkého Jeseníku. Do třetice se o značku ucházel med Vladislava Utíkala z Bruntálu, který rovněž vyrábí další produkty z včelího vosku a připravuje propolis.

Značka se nyní objeví i na tradičním kváskovém chlebu z produkce Rýmařovské pekárny. Pod názvem Živá voda – Schaumanovka se skrývá minerální pramenitá voda s vyváženým obsahem všech minerálů z hloubky 42 m. Voda má pH stejné jako lidská krev, je tedy slabě zásaditá, a proto je označována za živou vodu.

Tradiční řemesla a předměty představují vlněné výrobky z Dvorců Spolku paní a dívek a umělecké ručně kované předměty Richarda Červinky z Valšova u Bruntálu. Do rodiny značky JESENÍKY originální produkt® přibyly Pišlické dřevěné hračky, sýry Dita, uzené maso z Leštiny či domácí obuv z ovčí vlny. Katalog veškerých originálních jesenických výrobků se nachází na www.regionalni-znacky.cz/jeseniky. Certifikáty obdrží výrobci na jarmarku regionální značky v Branné 5. července.

Celkem nyní po devátém kole certifikace nese značku fialového jesenického zvonku 62 výrobků nebo skupiny produktů, 18 stravovacích a ubytovacích služeb a 7 zážitků.


Zdroj: MAS Horní Pomoraví o.p.s., 19. 6. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 12:24