Agris.cz - agrární portál

Ve Velkých Karlovicích vyberou výrobce nejlepšího valašského sýra

20. 6. 2014 | ČTK

Ve Velkých Karlovicích na Vsetínsku se v sobotu 5. července uskuteční klání O nejlepší valašský sýr. Svůj um v soutěži, která se letos koná počtvrté, mohou poměřit všichni, kdo se v regionu zabývají výrobou vlastního domácího sýra. Návštěvníci budou moci jednotlivé produkty ochutnávat. Akce se uskuteční ve Spa hotelu Lanterna od 11:00, řekla ČTK za pořadatele Martina Žáčková.    

"Regionální výrobce, které známe, jsme stejně jako v minulých ročnících oslovili. Uvítáme, když se ozvou i další. Jedinou podmínkou účasti je, aby k nám v den soutěže dodali půl kilogramu sýra," uvedla vedoucí hotelu Zuzana Vašutová. Nejlepší sýr vybere odborná porota. Návštěvníci budou moci ochutnávat spolu s porotou, ale také využít přítomnosti sommeliérů, kteří poradí, jak správně kombinovat chuť sýrů s víny.    

Loni porota hodnotila 34 vzorků sýrů. Dvojnásobná vítězka Anna Vašutová z Velkých Karlovic svá prvenství neobhajovala, a tak se radoval Štěpán Malina z Hošťálkové s kravským sýrem s pažitkou.    

Soutěž má mimo jiné napomoci k budování kontaktů mezi Spa hotelem Lanterna a regionálními producenty. Hotel Lanterna se totiž zaměřuje na moderní gastronomii s využitím regionálních produktů. "Máme zájem od místních producentů sýry trvale odebírat a také s nimi spolupracovat, například při Karlovském gastrofestivalu," uvedla Vašutová.    

Ve stejný den jako soutěž O nejlepší valašský sýr se navíc u Karlovského muzea ve Velkých Karlovicích uskuteční Hrnčířský den s ukázkami výroby a řemeslným jarmarkem. V sobotu mohou lidé v obci vyrazit i na 30. Formanský den s řadou exhibičních vystoupení s koňmi či s formanskými závody. Večer


Zdroj: ČTK, 20. 6. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.05.2024 09:49