Agris.cz - agrární portál

Lovosický Preol chce za rok spustit rafinerii jedlých tuků

23. 6. 2014 | ČTK

Společnost Preol staví v chemickém areálu v Lovosicích na Litoměřicku rafinerii jedlých olejů. Provoz chce spustit v květnu 2015. Náklady na investici firmy, která společně se sousední Lovochemií patří do skupiny Agrofert Holding, jsou 220 milionů korun. ČTK to řekl mluvčí skupiny Karel Hanzelka.    

Roční produkce v nové výrobně bude 33.000 tun. Kapacita je plánovaná na 100 tun rafinovaného řepkového oleje vhodného pro lidskou výživu denně. "Olej bude volně ložen v autocisternách, malospotřebitelské obaly plánujeme prozatím vyrábět ve spolupráci s externími kapacitami," uvedl mluvčí.    

Do nového provozu přijme firma asi pět lidí, nyní jich zaměstnává 124. Stěžejním výrobkem Preolu jsou biopaliva, která se podílejí v poměru k tržbám na celkové produkci 54 procenty. Biopaliva dodává společnost hlavně na domácí trh. Olej tvoří dvacet procent produkce a čtyřiadvacetiprocentní podíl má řepkový šrot, který prodává Preol zejména do Německa. "Roční produkce bionafty je 120.000 tun a v meziročním srovnání se drží na vyrovnané úrovni maximálního využití výrobní kapacity," uvedl Hanzelka.    

Před rokem firmu na břehu Labe zasáhly povodně. Hrozilo protržení hráze, ale voda se nakonec dostala do areálu jen v malé míře. K přelití hráze zbývalo 30 centimetrů. Kvůli záplavám provoz stál dvacet dnů, ztráta tak vznikla hlavně odstávkou, náklady byly i na zachraňovací práce. "Celkem škody dosáhly výše 40 milionů korun, část z nich pokryla náhrada od pojišťovny," upřesnil mluvčí.    

Letos plánuje chemička tržby a zisk na úrovni roku 2013. Plánovaný zisk před zdaněním je 300 milionů korun.    

Skupina Agrofert, jejímž majitelem je ministr financí Andrej Babiš (ANO), vedle řepkového oleje zřejmě rozšíří své portfolio také o výrobu slunečnicového oleje. V dubnu skupina oznámila, že se dohodla na koupi maďarského výrobce slunečnicového oleje NT Group.    

Radka Fialová


Zdroj: ČTK, 23. 6. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 23:55