Agris.cz - agrární portál

Sady Schwarz na Rokycansku sklidí vinou mrazů polovinu jablek

25. 6. 2014 | ČTK

Podprůměrnou úrodu jablek v celém jihozápadním regionu očekávají letos Sady Schwarz z Vranova na Rokycansku, největší jablečné plochy v Plzeňském kraji. Je to důsledek silného mrazu v polovině dubna a počátkem května, tedy v době, kdy už byly stromy díky teplé zimě v plném květu. Navíc pokračuje sucho, kdy mohou plody ze stromů opadávat. Úroda bude padesátiprocentní oproti průměru, tedy kolem 500 tun jablek, řekl ČTK spolumajitel sadů Richard Schwarz.    

O letošních výkupních cenách bude jasno až na počátku hlavně sklizně, tedy začátkem srpna, kdy bude definitivně daná úroda, kterou mohou ještě negativně zasáhnout třeba kroupy. Loni prodávaly sady dvěma velkoobchodům kilogram jablek za šest až osm korun. Na pultech supermarketů se pak objevovaly za 20 a 30 korun. Sady prodávají už 30 procent produkce ze dvora za průměrné ceny mezi 12 až 15 korunami za kilogra,. "Jezdí k nám tisíce lidí a jejich počet stále roste," dodal.    

"Našich jablek bude i letos v obchodech i v našem maloprodeji ve firmě dostatek. Ale my na tom budeme ekonomicky špatně, protože budeme inkasovat jen polovinu příjmů," uvedl Schwarz.    

Zhruba 30 procent letošní úrody prodají letos sady jako průmyslová jablka deseti německým a rakouským zpracovatelům na výrobu koncentrátu. Jejich cena bude podle Schwarze nižší než loni, tedy mezi dvěma až 2,50 koruny za kilogram. To je dáno tím, že po loňské velké úrodě je stále ve skladech v Polsku, Itálii, Rakousku i Nizozemsku hodně konzumních jablek. "Ty se začnou při nové sklizni vyskladňovat, aby bylo místo na novou úrodu, a budou se prodávat na zpracování, což srazí cenu průmyslových jablek, kterou dostaneme my," uvedl.    

Podle Schwarze na tom v západních a jižních Čechách jsou ještě hůře než jablečné sady pěstitelé třešní, které většinou pomrzly ze 100 procent, a švestek, které mrazy zničily z 90 procent. "Některé firmy řekly, že skončí, když mají úrodu jednou za čtyři roky," uvedl. Podle Schwarze jsou na tom špatně i drobní zahrádkáři.    

Frekvence fatálních mrazů zasahujících stromy v květu v poslední době roste. Za minulých osm let Sady Schwarz šestkrát zmrzly, zatímco předtím podle pamětníků za 50 let jen třikrát.    

Václav Prokš 


Zdroj: ČTK, 25. 6. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 12:32