Agris.cz - agrární portál

Rozpočtový výbor doporučil schválit zachování zelené nafty

26. 6. 2014 | ČTK

Sněmovní rozpočtový výbor dnes doporučil Sněmovně schválit novelu zákona o spotřební dani, která zachovává tzv. zelenou naftu pro zemědělce. Jde o vracení části spotřební daně a zemědělci by tak letos mohli dostat zpět asi 1,3 miliardy korun. ČTK to sdělil předseda výboru Václav Votava (ČSSD) s tím, že žádné pozměňovací návrhy k novele ve výboru nikdo nepředložil. 

Výbor se nad novelou zákona sešel na výjezdním zasedání v Mladé Boleslavi. Projednával i další daňové návrhy, například návrh na zvýšení daně z cigaret. 

Vláda Petra Nečase (ODS) v roce 2012 v rámci úsporných opatření nejprve schválila úplné zrušení zelené nafty. Zemědělci následně na protest na řadě míst země zpomalovali protestními jízdami strojů dopravu na silnicích. Nečasův kabinet poté své rozhodnutí zmírnil, ukončení daňového zvýhodnění o rok odsunul a pro rok 2013 pouze snížil vratku z původních 60 na 40 procent. Ke konci loňského roku byla zelená nafta zrušena úplně. 

Vláda premiéra Bohuslava Sobotky se k zachování daňové úlevy pro zemědělce zavázala v koaliční smlouvě a začátkem dubna tento návrh schválila. Podle současného kabinetu většina států EU daňové zvýhodnění uplatňuje, a čeští zemědělci by tak na společném unijním trhu byli znevýhodněni. 


Zdroj: ČTK, 26. 6. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.04.2024 06:55