Agris.cz - agrární portál

Hamé začala okurková sezona, oproti loňsku o dva týdny dříve

28. 6. 2014 | ČTK

Potravinářská společnost Hamé letos díky teplému počasí zahajuje oproti loňsku o dva týdny dříve okurkovou sezonu. V třísměnném provozu nyní zpracují stovky zaměstnanců bzeneckého závodu firmy 300.000 sklenic okurek denně. To z tohoto závodu dělá největšího výrobce v Česku, řekl ČTK mluvčí Hamé Petr Kopáček.    

Své tradiční okurky prodává Hamé především v Česku a na Slovensku. "V posledních letech se ale tuto křupavou delikatesu daří stále více uplatňovat i na dalších trzích v zahraničí. Kromě zemí východní a střední Evropy si tak sterilované okurky od Hamé mohou zakoupit také zákazníci i v některých hodně dalekých zemích, jako je Kanada, Japonsko nebo Austrálie," uvedl Kopáček.    

Okurky Znojmia jsou k dostání v mnoha variantách, včetně specialit jako jsou například Gurmánské okurky s kousky červené papriky, cibulkami a mrkví, okurky s česnekem nebo pikantní okurky s feferonkami. Hamé ale vyrábí také dětské okurky.    

Závod Pika Bzenec, který je významným zaměstnavatelem na Hodonínsku, zpracovává veškerou sterilovanou zeleninu Hamé. Ročně tak tímto závodem projde zhruba 30.000 tun zeleniny. V Bzenci se sterilovaná zelenina vyrábí od 40. let minulého století. Letos tam díky počasí začali v červnu s předstihem zpracovávat i hrášek a kopr.    

Hamé je přední českou potravinářskou firmou vyrábějící trvanlivé i chlazené potraviny. Skupina loni zaznamenala celkové tržby 5,7 miliardy korun. Mírný pokles na domácím trhu si Hamé vynahrazuje v zahraničí.


Zdroj: ČTK, 28. 6. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 22:34