Agris.cz - agrární portál

EU žádá WTO o řešení sporu o zákaz ruského dovozu vepřového

30. 6. 2014 | ČTK

Evropská komise dnes požádala Světovou obchodní organizaci (WTO) o ustavení rozhodčího panelu, který by určil, zda je letošní ruský zákaz dovážet vepřové maso ze zemí Evropské unie v souladu s mezinárodními obchodními pravidly. Dosavadní jednání s Moskvou v této věci za poslední dva měsíce nikam nevedla, sdělila komise.    

Rusko uvalilo úplné embargo na dovoz evropských prasat, vepřového a výrobků z něj na konci ledna. A to poté, co byly v Litvě nalezeny dva kusy uhynulých divokých prasat nakažených africkým prasečím morem. Později byly dva uhynulé kusy nalezeny také v Polsku.    

Evropská komise označila plošný ruský zákaz za nepřiměřený a počátkem dubna se obrátila na WTO s žádostí o zprostředkování sporu. Od té doby komise s Moskvou neúspěšně vyjednávala, její představitelé ale neoficiálně připouštěli, že jednání komplikuje ukrajinská krize.    

"Jelikož se žádné řešení nerýsuje, rozhodla se EU uchýlit se k zahájení postupu pro řešení sporů u WTO," uvedla dnes komise podle agentury Reuters.    

Zákazem dovozu z EU Rusko uzavřelo přístup na svůj trh čtvrtině vepřového, které každoročně dováželo. Výpadky se snaží kompenzovat vyššími dovozy z USA a z Argentiny.


Zdroj: ČTK, 30. 6. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.05.2024 19:19