Agris.cz - agrární portál

Průlomová dohoda: zemědělci budou pomáhat při návratu dropa velkého na Znojemsko

2. 7. 2014 | Ministerstvo životního prostředí

Způsob zemědělského hospodaření má podstatný vliv na množství rostlin a živočichů, kteří v krajině žijí. Právě proto Agentura ochrany přírody a krajiny ČR uzavřela dohodu s jednou z největších zemědělských firem na Znojemsku. Dohoda by v konečném důsledku měla připravit vhodné podmínky pro návrat dropa velkého [1], jednoho z nejtěžších létajících ptáků světa, který ze Znojemska vymizel před dvaceti lety. Do dlouho připravovaného řešení zapojí AOPK ČR 100 ha státních pozemků, kde má právo hospodařit. Dohoda vstoupila v platnost právě dnes.

„Vycházeli jsme ze zkušeností ze sousedního Rakouska. Jednoznačně se ukazuje, že citlivé obhospodařovaní krajiny prospívá motýlům, drobným ptákům či koroptvím. Protože drop velký žije v Rakousku o pár kilometrů dál, doufáme, že mu změnou hospodaření připravíme podmínky pro jeho návrat do České republiky. Místo systému příkazů a zákazů upřednostňujeme při zajišťování péče o krajinu spolupráci s místními hospodáři,“ vysvětluje František Pojer, ornitolog Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Zemědělci se zavázali vyčlenit přibližně sto hektarů velký blok půdy, kde bude vyseta speciálně navržená mozaika plodin (jetelotravní směsky, proso, vičenec, pohanka, vojtěška, řepka či ozimá pšenice a krmná kapusta). Část plodin bude víceletých, některé se na podzim zaorají, nebo sklidí. Nebudou se používat chemická hnojiva a pesticidy, při kosení plodin se bude důsledně postupovat od středu k okrajům, aby zejména polní ptáci a savci měli možnost přesunout se do sousedního porostu [2]. Na dalších více než sto hektarech kolem bude zemědělské hospodaření uzpůsobeno tak, aby ptáci a další živočichové nebyli nadměrně rušeni a negativně ovlivňováni. S realizací těchto opatření se začne letos na podzim.

„Já sám dropy tady u nás pamatuji, ale s intenzivním zemědělstvím se postupně vytratili. Rádi se proto zapojíme do změny hospodaření na našich pozemcích. Těším se že se zvýší stavy drobné zvěře a navrátí se k nám také drop,“ vysvětluje Ivan Martinec ze společnosti Agrospol Hrádek.

Poznámky:

[1]Drop velký žije v nížinách a otevřené zvlněné krajině v sušších a teplejších oblastech. Je ohrožen zejména změnou ve skladbě pěstovaných rostlin, intenzivní využívání ploch, které se dříve nechávaly ladem, likvidací hnízd zemědělskou technikou či rušením. V 70. letech minulého století se počet dropů na Znojemsku odhadoval na 40 jedinců, po roce 1996 byl však zaznamenán jediný případ hnízdění.

[2]Součástí dohody a je i trvalý monitoring zájmových druhů rostlin a živočichů na dotčených pozemcích a v jejich okolí. Popsaná změna hospodaření a očekávané zvýšení pestrosti uniformní zemědělské krajiny na jižní Moravě je příspěvkem České republiky k naplňování mezinárodního Memoranda o porozumění a spolupráci při ochraně dropa velkého, které podepsalo několik středoevropských zemí. ČR přistoupila k tomuto memorandu v roce 2009.

Kontakt pro více informací:

Karolína Šůlová, AOPK ČR

Tel.: 724 102 406

E-mail: karolina.sulova@nature.cz


Zdroj: Ministerstvo životního prostředí, 2. 7. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 09:25