Agris.cz - agrární portál

FAO: Světové ceny potravin klesly v červnu třetí měsíc po sobě

3. 7. 2014 | ČTK

Světové ceny potravin se v červnu proti předešlému měsíci snížily o 1,8 procenta a klesly třetí měsíc po sobě. Oznámila to dnes Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). K poklesu cen přispělo zejména zlevnění obilnin a olejnin. 

Index cen potravin FAO klesl o 3,8 bodu na 206 bodů a v meziročním srovnání je nižší o téměř šest bodů, tedy o 2,8 procenta. Index sleduje ceny obilnin, olejnin, mléčných výrobků, masa a cukru.

V březnu index cen potravin po několikaměsíčním vzestupu vystoupil na nejvyšší úroveň za téměř rok. Na jaře ale začaly ceny díky zlepšeným vyhlídkám sklizně výrazně klesat. 

Index cen obilnin se proti květnu propadl o 5,2 procenta, z toho ceny pšenice a kukuřice klesly o téměř sedm procent. Vedle zlepšených vyhlídek produkce k tomu přispěl ústup obav z narušení sklizně na Ukrajině, uvedla FAO podle agentury Reuters. 

FAO dnes také zvýšila výhled letošní produkce obilnin proti červnové předpovědi o zhruba jedno procento na 2,487 miliardy tun. Sklizeň pšenice a kukuřice ale bude stále o více než jedno procento nižší než loni. Výhled zásob obilnin na konci produkční sezony 2014/15 organizace proti dosavadní předpovědi zlepšila o 28 milionů na 604 milionů tun. 


Zdroj: ČTK, 3. 7. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 06:06