Agris.cz - agrární portál

V Olomouckém kraji začaly žně, farmáři čekají průměrnou úrodu

4. 7. 2014 | ČTK

Do polí na Hané tento týden vjely první kombajny, které začaly z polí sklízet ozimý ječmen. Žně byly zahájeny zhruba o dva týdny dříve než loni, zemědělci ale kvůli suchu očekávají průměrnou úrodu obilí i řepky. ČTK to dnes řekl ředitel olomoucké Agrární komory Miloš Porč. 

"Sklizeň ozimého ječmene jako první zahájila společnost Paseka zemědělská," uvedl Porč, podle kterého se pole v okolí Paseky na Olomoucku vyznačují lehčí půdou, takže obilí tam každoročně dozrává o něco dřív než v ostatních částech Hané. 

Po víkendu by měly kombajny vjet také do dalších polí v regionu. Jako první přijde na řadu řepka. Výnosy obilí a řepky lze podle Porče zatím obtížně odhadovat. "Budou spíš průměrné. Hlavně na ječmen mělo na jaře nepříznivý vliv sucho a teplé počasí," uvedl. Po víkendovém vydatném dešti navíc některé porosty obilí a řepky polehly. 

Problémy s nedostatkem srážek mají také zemědělci v ostatních částech Česka. Průměrnou až podprůměrnou úrodu očekávají například středočeští farmáři. Optimismem po zahájení žní nehýří ani pěstitelé na jižní Moravě, kteří zahájili sklizeň jako první v Česku. 

Loni byla úroda obilí vyšší než ve slabém roce 2012. Průměrný výnos obilí v Olomouckém kraji činil šest tun na hektar, zatímco na konci předloňské sklizně byl 4,71 tuny. U řepky průměrný výnos loni obnášel 3,68 tuny na hektar a byl o 600 kilogramů vyšší než předloni. 

Letošní tuzemská úroda obilovin by podle Agrární komora měla být průměrná, u sladovnického ječmene dokonce spíše podprůměrná. Osevní plochy obilovin jsou zhruba o jedno procento vyšší než loňských 1,413 milionu hektarů. Ještě před měsícem byly přitom odhady pěstitelů optimističtější. Úrodu v některých regionech však sráží sucho, rozhodující pro její konečnou výši bude počasí v dalších týdnech. 


Zdroj: ČTK, 4. 7. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 08.05.2024 11:00