Agris.cz - agrární portál

Hygienici zkontrolovali výrobce zmrzlin v Jihomoravském kraji

7. 7. 2014 | ČTK

Jihomoravští hygienici zkontrolovali okolo 30 výrobců nebalených zmrzlin v kraji. Pochybení zjistili v jednom případě na Blanensku, při následné kontrole bylo všechno v pořádku. U ostatních výrobců žádné závady nebyly, sdělila dnes ČTK Jana Laštovičková z Krajského hygienické stanice.    

Hygienici provedli kontrolu na vytipovaných místech po celém kraji. V občerstvení v Boskovicích byl ve zmrzlině zjištěn nadlimitní výskyt enterobakterií, uvedla Laštovičková. Hygiena přikázala prodejci provést sanitaci a uložila mu zaplatit 1000 korun. Při následné kontrole bylo podle Laštovičkové vše v pořádku.    

Hygienici kontrolovali výrobu, skladovací podmínky, ochranu před kontaminací, manipulaci a nakládání s odpady, osobní hygienu, značení surovin, výrobní postup i používání barviv.    

Podle Laštovičkové se výroba zmrzliny ze sypkých práškových i tekutých směsí takzvanou teplou nebo studenou cestou stala už tradiční technologií používanou provozovateli cukráren a dalších provozoven poskytujících stravovací služby. "Zejména v letních měsících, kdy je prodej a konzumace nejčastější, může být zmrzlina kontaminovaná patogenními mikroorganismy, pokud nejsou dodržovaná hygienická pravidla při výrobě a prodeji. Zmrzlina pak může být zdrojem nemoci," uvedla.    

Hygienici sledují i přidávání barviv. "Například u dětí může zmrzlina s nadměrným množstvím barviv způsobit hyperaktivitu, alergii nebo snížení imunity, ale i klinické obrazy epileptického záchvatu," dodala Laštovičková. Doplnila, že výrobci si na správný postup při výrobě zmrzliny dávají pozor, což potvrdily i kontroly.


Zdroj: ČTK, 7. 7. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 13:10