Agris.cz - agrární portál

Hlavní žně začnou na jihu Moravy tento týden

7. 7. 2014 | ČTK

K hlavním žním vyjedou zemědělci na jižní Moravě tento týden, zatím se dostali ke sklizni ozimého ječmene na nevelkých plochách, řekl dnes ČTK předseda Regionální agrární komory Jihomoravského kraje Václav Hlaváček. Dodal, že výnosy budou velmi rozdílné i v jednotlivých katastrech. Obecně hůř jsou na tom jako obvykle jižní okresy a jižní část okresu Brno-venkov.    

"Odhaduji, že ve středu a ve čtvrtek se začne s hlavní částí sklizně. Výnos bude slabší průměr," odhadl Hlaváček. Měl by se pohybovat mezi výnosy z předchozích dvou let. Zatímco loni byl velmi dobrý díky dostatku vláhy a dobrému počasí, předloni zničilo velkou část úrody katastrofální sucho v době dozrávání. Jarní pšenice měla loni výnos přes šest tun, zatímco předloni přesáhla jen tři tuny.    

Sucho postihlo zemědělce v kraji i letos, nejvíce na Znojemsku, Břeclavsku a Hodonínsku, kde například v dubnu a v červnu málo pršelo a obilí zasychalo. "Rozdíly však jsou i v jednotlivých katastrech, a to velmi výrazné. Záleží na tom, kde pršelo," upozornil Hlaváček.    

Letošní žně začaly zhruba o deset dnů dříve proti průměru kvůli brzkému začátku jara. Pokud nepřijde nic mimořádného, očekává se, že na jižní Moravě bude většina úrody sklizená do poloviny srpna.    

Ceny obilí zatím nechtějí zemědělci odhadovat. Na Plodinové burze v posledních dvou měsících vytrvale klesaly, další vývoj cen burza zveřejní v úterý. Před dvěma týdny stála tuna potravinářské pšenice 4700 korun, loni ve stejnou dobu to bylo o 600 korun víc.


Zdroj: ČTK, 7. 7. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.05.2024 10:11