Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne – 7. 7. 2014

8. 7. 2014 | Agris

Barviva v potravinách bude snazší identifikovat

Aby byly cukrovinky a nápoje pro děti zdravé a zároveň chutné, se dost často nepovede sladit. Právě u potravin zaměřených na děti se kvůli barevnosti často používají látky, které ovlivňují jejich zdraví. Přijít na ně přitom není jednoduché. Nově by spotřebitelům měla pomoci novela Potravinového zákona, která písmena na etiketách až zdvojnásobí.

Hygienici zkontrolovali výrobce zmrzlin v Jihomoravském kraji

Jihomoravští hygienici zkontrolovali okolo 30 výrobců nebalených zmrzlin v kraji. Pochybení zjistili v jednom případě na Blanensku, při následné kontrole bylo všechno v pořádku. U ostatních výrobců žádné závady nebyly, sdělila dnes ČTK Jana Laštovičková z Krajského hygienické stanice. Hygienici provedli kontrolu na vytipovaných místech po celém kraji.

Pranýřované potraviny Čechy zajímají. Teď míří na Twitter

Téměř tři miliony návštěvníků za dva roky. Tak si vede portál Potraviny na pranýři, kam Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) umisťuje informace o problematických potravinách. Lidé se o kvalitu toho, co jedí, zajímají čím dál víc. A SZPI jim jde vstříc: Potraviny na pranýři tak mimo web expandovaly i na Facebook, do chytrých telefonů a nově i na Twitter.

Slovensko čeká nejvyšší úrodu obilí za poslední roky

Slováci letos očekávají nejvyšší sklizeň obilí za poslední roky. Vyplývá to z odhadu tamního statistického úřadu. Nadprůměrná úroda by mohla dál tlačit na ceny potravin, které v zemi letos na jaře v meziročním srovnání klesly. Sklizeň hustosetých obilovin by se měla zvýšit o 15,2 procenta na 2,64 milionu tun.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

 

 


Zdroj: Agris, 8. 7. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 10:58