Agris.cz - agrární portál

Vláda bude jednat o Programu rozvoje venkova

8. 7. 2014 | ČTK

Čeští zemědělci by v rámci Programu rozvoje venkova mohli získat v letech 2014 až 2020 celkem 3,04 miliardy eur, tedy přes 82 miliard Kč. Původně předpokládanou částku zhruba o tři miliardy korun posílí přesuny přímých plateb z prvního pilíře Společné zemědělské politiky. O programu bude ve středu jednat vláda, poté ho MZe předloží Evropské komisi.    

První pilíř zahrnuje prostředky na přímé platby, tržní opatření a veterinární opatření, zatímco druhý pilíř zahrnuje právě prostředky na rozvoj venkova.    

Rozpočet Programu rozvoje venkova je nižší než v předchozím období od roku 2007, kdy počítal s celkem 3,6 miliardy eur. Zhruba 300 milionů eur pro podporu venkovským obcím ale bylo vyčleněno do kohezní politiky. Tuto podporu budou v budoucnu řešit jiné operační programy. Vláda naopak nedávno schválila navýšení národního spolufinancování Programu rozvoje venkova. Namísto původně předpokládaných 15 procent vzrostla částka, kterou se na projektech financovaných převážně z unijních peněz podílí stát, na 25 procent.    

V rámci přímých plateb ministerstvo počítá s rozdělením celkem 5,1 miliardy eur, tedy asi 138,5 miliardy Kč. Vedle základní platby na plochu první pilíř umožňuje podporu citlivých sektorů zemědělské výroby, jako jsou přežvýkavci, ovoce a zelenina, chmel, cukrovka a bílkovinné plodiny.    

Proti předchozímu období se zvýší podíl peněz na ochranu životního prostředí o osm procentních bodů na 64 procent rozpočtu Programu rozvoje venkova. Naopak o pět bodů na 17 procent klesl podíl peněz na zvýšení konkurenceschopnosti zemědělství a lesnictví. Třetí největší položkou s pětiprocentním podílem bude organizace potravinového řetězce a dobré životní podmínky zvířat. V minulém období získala tato oblast jen 0,2 procenta.    

Environmentální opatření obsahují plošně orientovanou víceletou podporu. Cílem je zachování a podpora zemědělských a lesnických ekosystémů, podpora účinného využívání zdrojů a snižování negativních dopadů klimatické změny. Program se zaměřuje i na platby podpory hospodaření na územích v rámci sítě Natura 2000 nebo podporu ekologického zemědělství. Podpora se týká i zalesňování zemědělské půdy.    

Schválení programu ze strany EU ministerstvo očekává v prvním čtvrtletí 2015 a v květnu chce začít přijímat žádosti.


Zdroj: ČTK, 8. 7. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 05:25