Agris.cz - agrární portál

Slovenské zemědělství mělo nejhorší výsledky za poslední roky

10. 7. 2014 | Finance.cz

Slovenské zemědělství loni zaznamenalo nejhorší hospodářské výsledky za poslední roky. Vládě premiéra Roberta Fica se tak nepodařilo naplnit záměr zlepšit kondici sektoru, který v této pětimilionové zemi zaměstnává asi 48.000 pracovníků. Slovenské ministerstvo zemědělství informovalo, že odvětví si pohoršilo i kvůli snížení cen zemědělských produktů a dovozu potravin.

Slovenští farmáři se v minulém roce propadli do ztráty 6,3 milionu eur (172 milionů Kč). V roce 2012 přitom sektor vykázal zisk 35 milionů eur a o rok dříve 73,6 milionu eur. Do červených čísel se odvětví dostalo poté, co prodejní ceny zemědělských produktů klesly o bezmála pět procent, zatímco náklady stouply.

Ficova vláda v minulosti rozběhla například program podpory nákupu půdy domácími farmáři, kteří si pozemky obvykle pronajímají. Stát letos zase zpřísnil podmínky prodeje zemědělských pozemků obyvateli a firmami tak, že předkupní právo získali zemědělci.

Slovenští farmáři spolu s potravináři dlouhodobě upozorňují na klesající zastoupení slovenských potravin na pultech obchodů, které podle letošního průzkumu kleslo na nové minimum 43 procent. Ficova vláda by chtěla, aby tento podíl v budoucnu stoupl až na 80 procent.

Dovoz zemědělských a potravinářských produktů na Slovensko loni převýšil vývoz ze země o 633 milionů eur. Oproti roku 2012 se tak bilance zhoršila o 70 procent. "Dovozem hotových potravinářských výrobků a zvyšujícím se vývozem základních zemědělských surovin se oslabuje zemědělská výroba, což přispívá k poklesu zaměstnanosti a ke snížení podílu domácí produkce na slovenském trhu," poznamenalo ministerstvo ve zprávě o stavu zemědělství a potravinářství.

Zhoršení finanční kondice farmářů se odrazilo na snížení zaměstnanosti v zemědělství, která loni klesla o více než sedm procent na 47.800 pracovníků. Nenaplnil se tak záměr levicového kabinetu, aby zemědělci naopak vytvořili nová pracovní místa, což by pomohlo snížit vysokou nezaměstnanost na Slovensku.

Slovensko se v EU řadí ke státům s nejnižšími dotacemi pro farmáře. Průměrná podpora na hektar zemědělské půdy v roce 2012 dosáhla pouze 258 eur, zatímco unijní průměr byl 324 eur.

zdroj: čtk


Zdroj: Finance.cz, 10. 7. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 02:30