Agris.cz - agrární portál

Houby by mohly začít růst příští víkend, prospěl by jim návrat tepla

11. 7. 2014 | Denik.cz

Houby by mohly být příští víkend. „Dřív by si na houby vyrazil pouze hodně velký optimista," řekl ČTK Jaroslav Landa z České mykologické společnosti. Deštivé počasí z posledních dní růst hub nastartovalo, v lesích se to ale projeví až za deset, dvanáct dní. Houbám by navíc prospěl návrat teplého počasí.

Předchozí suché a teplé počasí nejlépe přečkaly hřiby, lišky, holubinky, ryzce a muchomůrky. „Rostly všude, ale v malým množství," poznamenal Landa. Z hřibů šlo zejména o hřiby dubové a kováře, v poslední době ale už rostou všechny druhy hřibů. V lesích lze narazit už i na hřiby medotrpké, které sice nejsou jedovaté, ale kvůli nahořklé chuti se nesbírají.

Z dalších hub pak houbaři ocení klouzky, lišky a ryzce. „Pod smrkem a borovicí už roste ryzec pravý," zmínil Landa. V malém množství se vyskytuje i jedna z nejkvalitnějších holubinek – holubinka namodralá.

V trávnících houby nerostou, letos například podle Landy úplně vynechaly žampiony.

Pro následující týden meteorologové předpovídají denní teploty do 25 stupňů, oblačno s přeháňkami. Příští víkend by se už mělo začít oteplovat.

Autor: ČTK


Zdroj: Denik.cz, 11. 7. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 01:18