Agris.cz - agrární portál

Případů včelího moru ve středních Čechách oproti loňsku přibylo

14. 7. 2014 | ČTK

Případů včelího moru ve středních Čechách oproti loňsku přibylo. Loni byly zaznamenány tři případy, letos už sedm. Ve 104 obcích ve Středočeském kraji je vyhlášeno ochranné pásmo, což znamená, že včelaři z dotčených obcí nesmí přesouvat včelstva ani včelí matky na jiná místa a musí odevzdat vzorky k bakteriologickému vyšetření. ČTK to řekl ředitel středočeské veterinární správy Zdeněk Císař. Vyhlášení ochranného pásma trvá vždy jeden rok. Jedno z ohnisek nebezpečné nákazy je například ve Vlašimi - Loretě na Benešovsku, další je na Kutnohorsku.   

V případě nesplnění nařízení krajské veterinární správy hrozí chovatelům včel pokuta až 50.000 korun u fyzické osoby a až 200.000 korun, pokud jde o právnickou osobu. "Minulý rok byly uděleny pokuty v řádech desetitisíců korun," uvedl Císař. Pokuty dostali ti včelaři z ochranných pásem, kteří neodevzdali vzorky v termínu mimořádného opatření. Šlo o necelou stovku chovatelů včel.   

Chovatelé každý rok povinně nechávají testovat odebrané vzorky na nemoc varroázu, ale ti, kteří jsou v pásmech, musí nechat provést vyšetření i na mor. Náklady pak hradí stát.    

V roce 2014 bylo v regionu vyšetřeno na varroázu přes 70.000 včelstev na téměř 7000 stanovištích. Počet včelstev oproti loňskému roku vzrostl téměř o tři tisíce.    

Mor včelího plodu je bakteriální nákazou, která napadá a zabíjí zavíčkovaný včelí plod. Postupně může zdecimovat celé včelstvo. Spory moru přežívají v úlech a na pomůckách až několik desítek let. V Česku se mor nesmí v žádném případě léčit antibiotiky jako v některých zemích, ale včelstva v ohnisku nákazy se povinně likvidují. Nejčastěji se spálí spolu s úly.


Zdroj: ČTK, 14. 7. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 12:29