Agris.cz - agrární portál

Rozvojový svět se snaží dohnat vyspělé země. Zájem o maso poroste

14. 7. 2014 | E15 on line

Poptávka po zemědělských produktech poroste v následujících deseti letech pomaleji než doposud, předpovídá Organizace pro výživu a zemědělství (FAO). Dramaticky ale poroste zájem o na bílkoviny bohaté potraviny. Konzumenti v rozvojových zemích se totiž budou snažit vyrovnat západním zemím a stravovat se stejně jako ve vyspělém světě.

Roční zemědělský výhled, který publikuje FAO a OECD, poukazuje na to, jak rychle rostoucí asijské ekonomiky mění tvář globální zemědělské produkce. S tím souvisejí možné problémy, které by mohly potkat zemědělce v důsledku růstu populace a bohatství v zemích, které nemohou sami produkovat dostatek potravin.

„Obilniny jsou stále jádrem lidské potravy, ale rostoucí příjmy, urbanizace a změny ve stravovacích návycích lidstvo posouvají ke stravě bohatší na bílkoviny, tuky a cukry,“ stojí ve zprávě.

Během následujících deseti let by měla světová spotřeba masa růst o 1,6 procenta ročně. V roce 2023 se tak už zkonzumuje o 58 milionů tun masa více než loni. Drůbeží maso zároveň předstihne vepřové na pozici nejoblíbenějšího masa.

Růst cen zpomalí

Hlad lidstva po bílkovinách sice vede k menší poptávce po obilninách jako součásti lidské stravy, zároveň ale stoupá produkce pšenice či rýže vhodné na výkrm zvířat.

Celkově však FAO a OECD předpokládá, že globální růst cen potravin zpomalí a stabilizuje se. „Pro rok 2023 se inflace cen potravin jeví nižší a stabilnější ve všech regionech ve srovnání s turbulentními roky během a po finanční krizi,“ stojí ve zprávě.

Ceny potravin na světových trzích rostly v letech 2007-2008 díky suchu po celém světě, které poslalo ceny zemědělských komodit vzhůru. Potraviny zdražovaly znovu na přelomu let 2010 a 2011, když Rusko zakázalo vývoj obilí. Během roku byly ceny velmi nestabilní a dostaly se na nová maxima, což vedlo ke zvýšení produkce obilí, rýže či cukru. To nakonec vedlo k převisu nabídky a poklesu cen.


Zdroj: E15 on line, 14. 7. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 11:38