Agris.cz - agrární portál

Agro Jevišovice dostalo loni vlastní kapitál do červených čísel

14. 7. 2014 | ČTK

Zemědělská společnost Agro Jevišovice ze Znojemska, která patří do holdingu Agrofert, dosáhla loni tržeb 335 milionů a zisku 34,3 milionu korun. S předchozím obdobím nelze tato čísla srovnávat, to totiž trvalo pouze od září do prosince 2012. Nicméně od roku 2011, kdy do firmy vstoupil Agrofert, je společnost v zisku. Loni se jí podařilo dostat vlastní kapitál ze záporných do kladných čísel, vyplývá z výroční zprávě ve Sbírce listin. 

V Jevišovicích po vstupu holdingu Andreje Babiše restrukturalizovali výrobu a nyní se soustředí na rostlinnou výrobu a chov dojnic. Letos také zrušili krokodýlí farmu, kterou založil někdejší majitel, maso nešlo na odbyt. 

Společnost obdělává 6300 hektarů polí, jejich výměra se proti předchozímu roku nezměnila. Poklesl však podíl obilnin ze 60 na 45 procent, naopak z 15 na 20 procent vzrostl podíl řepky. Na zbylé ploše se pěstovala loni kukuřice a krmivo pro dobytek. Zatímco předloni byly výnosy kvůli suchu mizerné, loni byly nadprůměrné. U obilnin se pohybovaly kolem šesti tun z hektaru. O něco slabší byl výnos u kukuřice kvůli pozdnímu nástupu jara a vysokým teplotám v době květu. Nadále se chtějí v Jevišovicích soustředit na pěstování tržních plodin. 

Dojnice se chovají ve střediscích v Jevišovicích a Hevlíně. Proti roku 2012 se jejich počet zvýšil o čtvrtinu na 1030, o 200 se také zvedl počet býků. "Pokračujeme v odchovu mladého skotu. Podařilo se nám obnovit stádo krav a také opravit areály," uvedl ve zprávě předseda představenstva Antonín Kyjovský. 

Společnost loni zaměstnávala 137 lidí, o tři méně než v roce předchozím. 


Zdroj: ČTK, 14. 7. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 16:05