14. - 17.8. 2014 LETNÍ ZAHRADNICKÁ FLORA OLOMOUC 2014

Ve dnech 14. - 17.8. 2014 se bude konat na olomouckém výstavišti ZAHRADNICKÁ FLORA OLOMOUC 2014.

Letní etapa nejstarší české květinové akce  nabídne procházku „Rozkvetlou pouští, pralesem (a samozřejmě, jak jinak u květinové výstavy, také) zahradou“. Hlavní výstavní expozici s tímto tématem navrhl jeden z nejznámějších českých zahradních architektů profesor Ivar Otruba.  „O ukázky unikátní pouštní flory a zajímavé pohledy do zákoutí pralesní květeny se postarají členové Unie botanických zahrad ČR. Exotiku  na Hanou přinese i premiérová expozice, kterou pro Floru připravuje velvyslanectví Nigerie v ČR, s ukázkami květeny i kultury vzdálené africké země,“ vysvětluje garant výstavy Vojtěch Zahradník a dodává, že návštěvníci nebudou postrádat ani tradiční pestrobarevnou záplavu letních květin a trvalek, o kterou se postarají  čeští a moravští pěstitelé, zahradníci a zahrádkáři.  A to vše se bude odehrávat převážně v prostorách nově zrekonstruovaného hlavního výstavního pavilonu A, jemuž se i přes modernizaci podařilo zachovat podobu někdejšího skvostu architektonické moderny šedesátých let minulého století. 

Letní Flora se ve velkém pavilonu bude konat poprvé po dvouleté přestávce způsobené náročnou rekonstrukcí a návrat  oslaví skutečně parádně: vzkříšením unikátní tematické přehlídky, která Olomouc a její zahradnické akce proslavila už v minulosti – výstavou  „Vyznání růžím“. Růžová květinová aranžmá na galerii pavilonu bude mít na starost také odborník na slovo vzatý, Vladimír Šindelář,  zahradník, jehož umění obdivovali i milovníci květin z Německa a z Bolívie, protagonista známých televizních magazínů pro zahrádkáře. Výstava slibuje skutečné skvosty a výjimečné zážitky. Největší pozornost  bezesporu připoutá magnet expozice, doslova zářící růže Abrakadabra ze skupiny Beetrose, čerstvě vyšlechtěná v německém Hamburku. „Splň se, co říkám“, tak zní překlad jejího aramejského názvu, patrně nejstaršího mystického slova na světě - a růže své poslání určitě vyplní. Alespoň na Floře, kde v sobotu 16. srpna absolvuje slavnostní křest. Návštěvníci výstavy budou totiž vůbec prvními, kteří si  výpěstky překrásné růže budou moci zakoupit za speciální výstavní cenu. Na evropských trzích se Abrakadabra objeví v listopadu 2014 a v České republice až na jaře 2015. Výjimečný bude v expozici i  souborný unikát,  pro Floru speciálně vybraná kolekce růží z Růžového sadu Památníku Lidice, ve kterém je na volné ploše o rozloze 3,5 hektarů vysázeno přes 200 odrůd růží  v celkovém počtu 23 000 keřů. Památníku je darovali profesionální i amatérští pěstitelé z celého světa.

Součástí hlavní expozice bude velká přehlídka řezaných květin vrcholného léta, lilií, mečíků, jiřin, či kosatců domácích pěstitelů. Na výstavě se představí i  členové Svazu školkařů a perenáři s novými odrůdami trvalek. Prostory hlavního pavilonu rozzáří přehlídka nového sortimentu balkonových květin a rozvoní bylinky – aromatické, léčivé, kořeninové, které do Olomouce přivezou pěstitelé ze svazu Pelero Cz.  Potěší i soutěžní expozice Svazu květinářů a floristů: špičkoví domácí květinoví aranžéři budou  soutěžit o nejkrásnější „Letní věnec z růží“.

Nejrůznější výpěstky, zejména gladioly, jiřiny, bylinky a trvalky najdou návštěvníci v expozici Českého zahrádkářského svazu. K prohlížení a obdivování budou  nové odrůdy letních květin, výstava letní zeleniny a ovoce rozšířena o velkou přehlídku sortimentu rajčat, salátových okurek a expozici dýní a cuket. Na návštěvy zájemců se budou těšit v odborných poradnách, stejně jako zahrádkářském sklípku s cimbálovkou a prvním letošním burčákem.

Návštěva letní Flory poskytne možnost prohlédnout si zdarma expozice sbírkových skleníků výstaviště Flora se vzácnou florou i faunou  a botanické zahrady s rozáriem. Netradiční růžová zahrada v prostředí přísně geometrických betonových polí byla vytvořena na místě původní městské deponie odpadků.V expozici s 10 000 keři růží  velkokvětých i sadových je dnes soustředěno více než 400 domácích i světových odrůd.  Volný vstup bude také do botanické zahrady Univerzity Palackého Olomouc, která sousedí se sbírkovými skleníky.

Zahrádkářům, chalupářům i kutilům nabídne letní Flora příležitost vybrat si z pestré nabídky zahradnických trhů s květinami, rostlinným materiálem, zahradnickými pomůckami a hobby potřebami. Každodenní doprovodný program přinese zábavu a hezké hudební zážitky dětem i dospělým.

Na návštěvníky letní Flory ani letos nezapomněly České dráhy. Opět mohou využít  nabídky Vlak Plus - padesátiprocentní slevy na zpátečním jízdném z kteréhokoliv místa v ČR.  Stačí jen, aby na pokladně ČD požádali o jízdenku Vlak+ Flora a na výstavě si ji nechali opatřit razítkem na stánku Českých drah v pavilonu A.

Brány letní Flory Olomouc 2014 budou otevřeny denně od 9 do 18 hodin. Plné vstupné je 100 Kč, zlevněné (pro důchodce a studenty) – 80 Kč, děti od 6 do 15 let – 30 Kč, rodinné vstupné (dva dospělí  + 1 až 4 děti) - 210 Kč. Zdarma je vstup na výstavu pro děti do 10 let v doprovodu rodičů a návštěvníky s průkazem ZTP a ZTP – P. Na hromadné objednávky vstupenek - od 20 ks (do 27. 7.) sleva 20%.  Výstava se letos koná pod záštitou ministra zemědělství  Mariana Jurečky.

Informace na www.flora-ol.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info