Agris.cz - agrární portál

Největším světovým výrobcem levandulového oleje je Bulharsko

17. 7. 2014 | ČTK

Oslnivě fialová a omamně voňavá pole levandulí už nejsou téměř výsadou jihofrancouzského regionu Provence. S obrovskou vervou se do pěstování aromatické léčivé rostliny z čeledi hluchavkovitých pustilo Bulharsko. Podle agentury AP už balkánská země Francii sesadila z čela největších výrobců levandulového oleje na světě. 

Desítky pracovníků v těchto dnech prochází fialovým mořem a v úmorném horku trhají okvětní lístky levandulí. Jenže právě při tropických teplotách se v květech koncentruje nejvíc oleje, který je zejména pro výrobce kosmetiky na celém světě učiněným tekutým pokladem. 

Vaky naplněné okvětními lístky levandulí putují do palírny, kde je tamní pracovníci nejdřív lisují vlastníma nohama. Samotný vzácný olej pak vzejde z následného destilačního procesu. 

Bulharsko ve výrobě levandulového oleje v posledních třech letech Francii předčilo. Svou produkci od roku 2011 zdvojnásobilo na letošních 120 tun. Naopak ostatní balkánské státy svou výrobu omezují. 

"Bulharsko využilo této mezery na trhu," konstatoval Filip Lisičarov, majitel firmy na výrobu levandulového oleje Enio Bonchev Production. 

Podle Nikolaje Ninova, experta z bulharské státní laboratoře pro vonné oleje, by mohl rozkvět levandulového průmyslu Bulharsku pomoci v úsilí o překonání chudoby. 

"Bulharsko, které je nejchudší zemí EU a potýká se s vysokou nezaměstnaností, má řadu kvalifikovaných zemědělců, příznivé klima a nezničená pole, což představuje slibnou kombinaci pro výrobce vonných olejů," soudí Ninov. 

Levandulový olej se používá k výrobě parfémů a využívá se také v aromaterapii. Údajně působí proti zánětům, uklidňuje migrény, zmírňuje nevolnosti, působí proti bolestem svalů a revmatu. Levandule je také jednou ze součástí provensálského koření. 

Nálev z květu levandule lékařské (Lavandula angustifolia) už antičtí Římané přidávali do koupele. Od latinského slova lavare (mýt se) je také odvozen název rostliny. 


Zdroj: ČTK, 17. 7. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.12.2025 15:03