Agris.cz - agrární portál

Smetanito není parazit. Apetito prohrálo devítiletý spor

17. 7. 2014 | Aktuálně.cz

Spor dvou velkých francouzských mlékárenských skupin byl zatím nejdelším a největším bojem, který se kdy v tuzemsku strhl o konkrétní značku.

Sýr s názvem Smetanito neklame zákazníky v České republice a neparazituje na taveném sýru Apetito. Běžný spotřebitel si oba výrobky nemůže splést. Rozhodl o tom Úřad průmyslového vlastnictví a definitivně tak uzavřel devítiletý spor, o němž rozhodovaly i tuzemské soudy.Spor dvou velkých francouzských mlékárenských skupin byl zatím nejdelším a největším bojem, který se kdy v tuzemsku strhl o konkrétní značku. Ve hře byly desítky milionů korun, které Češi za tavené sýry v obchodech utratí.Úřad průmyslového vlastnictví nyní rozhodl, že výrobky Smetanito a Apetito si nejsou podobné, tedy že nemají podobný vzhled ani název, a lidé si je tedy nemohou splést.

Značka ze sedmdesátých let

Sýr Apetito vyráběl od sedmdesátých let tehdejší národní podnik Lacrum v mlékárně v Želetavě, později i v Hodoníně. V privatizaci po roce 1989 koupila každou z mlékáren jiná společnost.

Hodonínský podnik nyní vlastní společnost TPK patřící francouzskému koncernu Bongrain. Ochrannou známku Apetito si zaregistrovala v roce 1993. Ve výrobě ale pokračovala i Želetavská mlékárna, kterou koupila francouzská společnost Fromageries Bel působící pod názvem Bel Sýry Česko. Argumentovala tím, že tavený sýr Apetito začala v sedmdesátých letech vyrábět jako první. Protože však při registraci ochranné známky zaspala, přidala do názvu jedno písmeno navíc a začala nabízet Apetitto.V následném sporu s hodonínským konkurentem ale želetavský podnik neuspěl ani přes to, že se oba výrobky začaly po privatizaci v důsledku odlišností ve výrobě lišit. Poté, co mu soud používání značky Apetitto zakázal, přešel v roce 2005 na značku Smetanito.

-ito je jenom jedno

Proti snaze o registraci ochranné známky Smetanito ale okamžitě protestovala hodonínská mlékárna TPK. Její zástupci tvrdili, že Smetanito klame spotřebitele, když napodobuje sýry Apetito. Nelíbila se jim například koncovka -ito, která je podle nich charakteristická právě pro Apetito. Vadí jim i podobný obal výrobku.

Následujících devět let se pak sporem zabýval nejen Úřad průmyslového vlastnictví, ale dvakrát i městský soud a dvakrát Nejvyšší správní soud. Loni Městský soud v Praze rozhodl, že značka Smetanito může na trhu působit, protože není Apetitu podobná. Nejvyšší správní soud to sice letos v únoru nezpochybnil, ale ještě jednou nařídil Úřadu průmyslového vlastnictví podrobně zdůvodnit, proč si obě značky nejsou podobné a nemohou mást spotřebitele v obchodech. Úřad se měl také zaměřit na to, zda si lidé nebudou oba výrobky plést kvůli shodné koncovce.

Smetana versus chuť

Úřad průmyslového vlastnictví nyní konstatoval, že značky Smetanito a Apetito si lidé nemohou splést, protože si výrobky nejsou podobné ani vzhledem, ani názvem. Posouzení přitom vychází z pohledu průměrného spotřebitele, tedy zástupce nejširší veřejnosti, jehož pozornost při nákupu je menší. „Výraz Smetanito evokuje smetanu (případně jemnost, smetanovou chuť produktu) a je v něm zřetelné do jisté míry originální spojení českého slova s prvkem -ito. Výraz Apetito bude spotřebiteli vnímán jako cizojazyčné synonymum pro české výrazy apetyt či chuť k jídlu,“ uvedl předseda úřadu Josef Kratochvíl. Podle něj je tak Smetanito originální název, který nenapodobuje značku Apetito. Neuspěly ani argumenty výrobce Apetita, podle něhož se právě koncovka -ito stala důležitou součástí značky a lidé si ji spojují právě s jeho taveným sýrem. Podle úřadu je totiž koncovka -ito obvyklá u označování potravinářských výrobků a existuje celá řada značek, které tuto koncovku využívají – například Fito, Pepito nebo Devito.

autoři: Tomáš Fránek, Petr Kučera


Zdroj: Aktuálně.cz, 17. 7. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 18:22