Agris.cz - agrární portál

Jablářství F. H. Prager letos plánuje prodat 100.000 litrů cideru

19. 7. 2014 | ČTK

Kladenské jablářství F. H. Prager letos plánuje prodat 100.000 litrů cideru. Oproti loňsku by tak mělo produkci nízkoalkoholického nápoje, který se vyrábí kvašením jablečného moštu, zdvojnásobit. Podnik vznikl před čtyřmi lety jako hobby, nyní firma sídlící v bývalém kladenském pivovaru dodává nápoj do více než 300 kaváren a restaurací a pracuje v ní desítka lidí. ČTK to řekl Ondřej Frunc, který společně s Cyrilem Holubem firmu založil. 

Pro výrobu cideru používá firma F. H. Prager mošt z domácích odrůd jablek. Část moštuje přímo v Kladně a část moštu pochází z biomoštárny v Hostětíně na Uherskohradišťsku. Přibližně polovinu produkce cideru stáčejí v Kladně do lahví, zbytek do sudů. 

Kromě cideru a jeho hruškové varianty vyrábí jablářství šest druhů limonád bez umělých sladidel, barviv a konzervantů. Mají originální příchutě, například šípek, anýz nebo maté. "Všechny suroviny se snažíme kupovat fairtradové a pokud možno i z domácí produkce," říká Frunc. Minulý rok vyrobila společnost 50.000 litrů cideru a přes 70.000 lahví limonád. 

Jejich snahou je jablka zpracováním, ať už na mošt či alkoholický nápoj, zpopularizovat. "Věříme, že lidi dokážeme motivovat k tomu, aby jablka sklidili a nenechali je opadat a shnít. Naše cesta vždy směřovala k tomu, abychom zpracovávali to ovoce, o které lidi nemají zájem," řekl Frunc. Mezi jejich plány je i vytvoření vlastního sadu. 

I když se majitelé firmy inspirovali například v Irsku, vyvinuli pro cider vlastní recepturu. Začali ho vyrábět v roce 2010 původně v Praze, od roku 2012 působí v Kladně. Roční obrat firmy je několik milionů korun, veškeré peníze investují společníci zpět do rozvoje firmy. 

Pivovar v kladenské části Kročehlavy založili benediktini a největšího rozvoje dosáhl v druhé polovině 19. století. V roce 1950 byl znárodněn. Současný majitel podpořil návrat podniku na výrobu nápojů do tamních secesních sklepů. František Hubert Prager, po němž je firma pojmenovaná, přivezl před asi 80 lety do Čech recept na španělskou variantu cideru. Po znárodnění podnik, který založil, fungoval pod názvem Pragomošt. 


Zdroj: ČTK, 19. 7. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 08:03