Agris.cz - agrární portál

Vývoj trhu s mlékem nelze po konci kvót odhadovat, řekl Jurečka

24. 7. 2014 | ČTK

Jak se bude vyvíjet trh s mlékem, až skončí kvóty pro státy Evropské unie, neumí český ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) ani jeho rakouský kolega Andrä Rupprechter odhadnout. Oba to řekli dnes na tiskové konferenci po jednání v Židlochovicích na Brněnsku. Zatímco Rakušané byli na půdě Evropské komise pro předčasné zrušení kvót, Češi naopak hlasovali za jejich platnost až do konce, tedy do konce března příštího roku. Návrh předčasného zrušení nakonec neprošel ke spokojenosti českého ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL).    

Rakušané totiž stejně jako všechny okolní státy kromě Slovenska kvóty překračují, musí proto platit pokuty. Usilovali tak proto alespoň o snížení těchto sankcí. "Zbývá tři čtvrtě roku do konce kvót, které se dohodly v roce 2008. Proto nám nepřijde fér měnit podmínky ještě před koncem. Případná revize legislativy by byla špatným signálem pro producenty nejen mléka, kteří pravidla dodržují. Naše mlékaře by takové rozhodnutí poškodilo," řekl Jurečka. "Dodržení původně dohodnutého termínu dá našim výrobcům a zpracovatelům dostatek času, aby se na konec limitů připravili a navýšili produkci," řekl Jurečka.    

Co se však přesně stane v dubnu příštího roku a v dalším období, neumí podle něj říct nikdo. "Předpovědi jsou mírně pozitivní. Cena mléka by neměla zásadně klesat. Ale jak to přesně bude, ukáže až trh. Cena se tvoří globálně a závisí na ceně mléka v Austrálii a Novém Zélandu či na vývozu sušeného mléka z Evropy," uvedl Jurečka. Podle Rupprechtera se musí další vývoj na trhu s mlékem upřesnit i na půdě Evropské komise. "Myslíme si také, že poptávka po mléčných výrobcích bude stoupat, zejména v Asii," doplnil Rupprechter.    

Čeští producenti dodávají od roku 2008 na evropský trh ročně okolo 2,7 milionu tun mléka. To je podle statistik Státního zemědělského intervenčního fondu přibližně 95 procent české kvóty.    

Zdeněk Meitner 


Zdroj: ČTK, 24. 7. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 07.05.2024 19:58