Agris.cz - agrární portál

Čína mění tygří kosti na víno - a není to nezákonné

24. 7. 2014 | ČTK

Čínští vinaři vyrábějí víno z tygřích kostí navzdory zákazu obchodu s částmi tygřích těl. A technicky vzato to není nelegální, protože oni prodávají jen víno - ne tygří kosti. O skulině v zákonech, která to umožňuje, jako první informoval zpravodajský server Daily Beast.    

Neradostný osud tygrů se v Číně začal psát v roce 1959, kdy se stali terčem snahy o vyhubení v rámci "velkého skoku" vůdce Mao Ce-tunga. A za více než 50 let od té doby se nic podstatnějším způsobem nezměnilo.    

Jen před několika týdny informoval zpravodajský server BBC News o tom, že čínský delegát na setkání Úmluvy o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a rostlin (CITES) vůbec poprvé přiznal, že Čína nezakazuje obchod s tygřími kožešinami. Většina z nich pochází z tygrů chovaných v zajetí speciálně proto, aby uspokojili poptávku po částech tygřích těl k využití v tradiční čínské medicíně či k jiným účelům. S kostmi se ale obchodovat nemá.    

V roce 1993 Čína zakázala užívání tygřích kostí pro léčebné účely, i když tento zákaz není příliš účinně prosazován. Podle britské ekologické skupiny Environmental Investigation Agency (EIA) v Číně existují značné zásoby tygřích kostí. A to povzbudilo vznik samostatného odvětví "tygřího vína" ze skutečných tygřích kostí coby luxusní požitek pro nejvybranější zákazníky.    

Příznivci tohoto nápoje věří, že povzbuzuje jejich základní energii čchi, zlepšuje krevní oběh, léčí artritidu a celkově posiluje tělo. Stejně jako slonovinu i tygří víno mnozí pokládají za důkaz vlastního postavení kvůli prestiži, která je s tímto produktem spojená, a svou roli hraje i nafouknutá cena.    

Další k nápoji přitahuje dojem síly, který jim dodává. "Kdybych se někdy potkal s tygrem," říká "tygří vinař" Li Wen marinující tygří kosti v nádrži s rýžovým vínem, "tak by mě zabil. Ale teď ho mám v plechovce a mám pocit, že jsem ho zkrotil." Li věří, že pravidelnou konzumací vína získává sílu tygra a smysly šelmy. "Díky tomu je ze mě lepší podnikatel," tvrdí.    

Tygří víno neuvádí tygří kosti mezi použitými ingrediencemi, protože většinou se po marinovacím procesu kosti z alkoholu vyjmou. Díky tomu mohou výrobci svůj produkt ospravedlnit - tygří kosti přece neprodávají, jen víno.


Zdroj: ČTK, 24. 7. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 08.05.2024 11:47