Agris.cz - agrární portál

Sucho dramaticky snížilo podzemní zásoby vody na jihovýchodě USA

25. 7. 2014 | ČTK

Nynější sucha, která sužují americké státy od Oklahomy až po tichomořské pobřeží, způsobila na jihozápadě USA dramatický pokles podzemních zásob vody. Jen Kalifornie kvůli tomu utrpěla miliardové škody kvůli ztrátám na úrodě a poklesu pracovních příležitostí. Podle agentury Reuters to ukazuje nová vědecká zpráva.

Studie, kterou ve čtvrtek zveřejnila Kalifornská univerzita z města Irvine, dokládá, že stav podzemní vody v povodí řeky Colorado klesl za posledních pět let v množství odpovídajícím dvěma největším přírodním rezervoárům vody v Kalifornii. "Pokud současné sucho bude pokračovat, je možné, že naše podzemní zásoby vody zcela vyčerpáme," uvedla autorka zprávy Stephanie Castleová.    

Varovné údaje se dostávají na veřejnost v době, kdy si politici lámou hlavu nad tím, jak zvládnout užívání podzemní vody dostupné ze studní. Tato voda je posledním řešením pro farmáře, kteří v dobách sucha nemají možnost kupovat vodu z rezervoárů.    

Pokles stavu vody v povodí Colorada, které zasahuje do sedmi států, Castleová zjistila pomocí dat získaných ze satelitů. Upozornila přitom, že kvůli trvajícímu suchu stav podzemní vody v tomto povodí klesl mnohem rychleji, než se očekávalo. Největší pokles postihl oblast kolem dolního toku řeky.    

Údaje kalifornských úřadů přitom ukazují, že ve vyprahlém státě se vlivem sucha výrazně vyčerpávají i velké zásobárny vody, na nichž jsou závislé miliony lidí. Pod historickým průměrem je 12 hlavních přírodních rezervoárů, přičemž deset jich kleslo pod 50 procent své kapacity a pět dokonce pod 40 procent.    

Například severokalifornské jezero Shasta, které je největším rezervoárem vody v tomto státě, má nyní vody jen z 36 procent své celkové kapacity. To je polovina množství této životodárné tekutiny, než kolik jí město mělo vloni. Podobně jsou na tom i další dva největší rezervoáry - jezera Oroville a Trinity -, která jsou naplněná jen z 37 procent, což je rovněž polovina loňského stavu.


Zdroj: ČTK, 25. 7. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 04:04