Agris.cz - agrární portál

ZD Senice loni díky dobré úrodě a cenám zvýšilo zisk na 28 mil.Kč

28. 7. 2014 | ČTK

Zemědělské družstvo v Senici na Hané na Olomoucku loni díky dobré úrodě obilí a příznivým cenám rostlinných komodit zvýšilo zisk z 6,2 milionu korun v roce 2012 na 27,6 milionu korun. Tržby ZD Senice na Hané loni ale mírně klesly z 308 milionů korun v roce předchozím na 305 milionů korun. ČTK informaci získala z výroční zprávy ZD Senice na Hané, které patří k největším zemědělským podnikům v Olomouckém kraji.    

"Na výsledcích hospodaření družstva se nejvýznamnější měrou podílely velmi dobré výnosy obilovin a poměrně příznivé ceny rostlinných komodit," uvedl předseda představenstva ZD Senice na Hané Jaroslav Navrátil. Naopak velmi špatně kvůli nepříznivému počasí loni dopadla úroda ovoce. "Výsledky produkce ovoce byly nejhorší v historii ovocnářské výroby," upozornil Navrátil. ZD Senice v sadech ve Vilémově pěstuje jablka. Tuzemská produkce jablek loni klesla o 12 procent.    

Družstvo chová zhruba pět stovek dojnic. "V živočišné výrobě se nám podařilo udržet zlepšující se trend ve výsledcích chovu dojnic. Užitkovost vzrostla o 0,47 litru na kus a den. Proti předchozímu roku byla o 0,64 Kč za litr vyšší i realizační cena," podotkl Navrátil.    

ZD Senice na Hané v roce 2011 rekonstruovalo slepičí farmu v Drahanovicích na Olomoucku, ve které nyní chová 75.000 slepic. Projekt si vyžádal celkem 30 milionů korun a část nákladů pokryla evropská dotace. Farma v Drahanovicích nyní může denně vyprodukovat 40.000 vajec. "Po provedené rekonstrukci byly (loni) již celoročně v provozu všechny čtyři výrobní haly. Celková výroba (vajec) vzrostla o 53 procent, ale tržby se proti předchozímu roku zvýšily pouze o 24 procent při průměrné realizační ceně 1,6 koruny za vejce," uvedl Navrátil.    

Kromě živočišné výroby se ZD Senice na Hané zabývá produkcí sladovnického ječmene, pšenice, cukrovky, kukuřice, máku a chmele. V roce 2012 družstvo zprovoznilo vlastní minimlékárnu, ve které vyrábí například tvaroh, zakysanou smetanu a sýry. Náklady na vybudování minimlékárny dosáhly zhruba pěti milionů korun.    

ZD Senice na Hané obdělává 5632 hektarů půdy a loni zaměstnávalo v průměru 210 pracovníků.


Zdroj: ČTK, 28. 7. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 07.05.2024 05:27