Agris.cz - agrární portál

Pitelnost českého piva je dána vitaminy B

28. 7. 2014 | Denik.cz

Každý Čech vypije podle dat za minulý rok 144 litrů piva ročně. Nejvíce toho tuzemského. Podle vědců 
z Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského (VÚPS) je v tom ale samotný pivař docela „nevinně". České pivo si o pozornost říká samo. Ve srovnání se zlatavými moky ze zahraničí má totiž nejvyšší pitelnost. „Ta způsobuje to, že máte po prvním napití chuť k dalšímu," vysvětluje sládek chýňského minipivovaru Tomáš Mikulica.

Vědci z výzkumného ústavu pivovarského, kteří pitelnost zkoumali, definují tento klíčový znak piva jako vlastnost, která zabraňuje konzumentovi v tom, aby se cítil přesycený, jestliže zkonzumuje větší objem tekutiny.

„Znovu jsme prověřili rozsáhlý soubor tuzemských 
a zahraničních piv plzeňského typu a potvrdili výsledky dřívějších zkoumání. To znamená, že i nadále platí, že české pivo má vyšší pitelnost," říká manažerka výzkumu VÚPS Věra Hönigová. Studie podle ní také ukázala, že české pivo obsahuje o 45 procent více vitaminu B6 a o 30 procent vitaminu B1 než piva ze zahraničí.

„Právě typicky hořká chuť českého piva, kterou způsobuje Žatecký chmel, má na svědomí vysokou pitelnost, tedy chuť na další," vysvětluje sládek pivovaru Gambrinus Pavel Zítek. České pivo se od ostatních liší způsobem výroby a použitými surovinami.

„Země jako Holandsko, Belgie či Dánsko mají každá nějaké své pivní specifikum," říká Mikulica. Například 
v Anglii pijí hlavně „ale", 
v Belgii spontánně kvašený „lambik" či ovocný „kriek". „To by u nás nějaký ortodoxní pivař nepozřel," doplňuje chýňský sládek Tomáš Mikulica.

Kámen úrazu

Právě v tom je ale možná kámen úrazu měření pitelnosti. Metodika studie, kterou vědci vypracovali, je založená na subjektivním hodnocení pivařů. Skupině lidí výzkumníci jednoduše nalijí dva druhy piva na první pohled nerozeznatelné a pak dávají pozor, kterého piva hodnotitelé vypijí více. Takové pivo má pak vyšší pitelnost. Otázkou je, jestli pak jednoduše nerozhoduje to, na jaký druh piva jsou hodnotitelé zvyklí. Kdyby to tak bylo, měla by česká piva v zahraničních testech pravděpodobně problémy. V Německu by vyhrálo německé pivo, v Dánsku dánské a podobně.

České pivo ale přece jen jeden zahraniční úspěch v měření pitelnosti má. Na přelomu tisíciletí testovali pitelnost Japonci na laboratorních myších.Podávali jim vzorky piva z nejrůznějších států. Jen k miskám s českým pivem se ale degustátoři vraceli opakovaně, a to i poté, co vědci misky zpřeházeli.

ŠTĚPÁN ŽÁDNÍK

Autor: Redakce


Zdroj: Denik.cz, 28. 7. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 06:33