Agris.cz - agrární portál

Podle včelařů bude méně medu, ovlivnilo to nepříznivé počasí

29. 7. 2014 | ČTK

Nepříznivé počasí stojí za nižší produkcí medu v Jihočeském kraji. Podle včelařů ho může být o 30 až 50 procent méně než loni. Nižší produkce medu může i ovlivnit růst jeho ceny. Podle včelařů je nedostatek především tmavého medu, za což může mimo jiné dlouhodobé sucho. Vyplývá to z ankety ČTK.    

"Na začátku ještě něco vydala řepka, ale pak přišla bída," řekl Jaroslav Šperkl ze včelařského sdružení v Křemži. Jeho jedno včelstvo podle něj vyprodukovalo v průměru 20 kilogramů medu. V minulých letech to bylo však až o 100 procent více.    

Velký pokles v produkci tmavého medu eviduje většina včelařů v regionu. Pro jeho výrobu potřebují včely to, aby se na listech stromů začala objevovat takzvaná medovice. Další podmínkou je příznivé počasí. "To nám letos bohužel nepřálo. V suchu, které panuje, včely tolik nedokáží medovici z listu sbírat," řekl předseda českobudějovické včelařské organizace Stanislav Havlíček. Podle něj je ideální teplé počasí s občasným drobným deštěm. Ten způsobí, že z mokrých listů včely snadněji medovici získají. "Pokud však přijdou bouřky a silné nárazové deště, tak je to špatné, protože ty zase medovici z listů spláchnou," dodal Havlíček.    

Cena za kilogram medu se pohybuje v rozmezí 100 až 140 korun. Vzhledem k nižší produkci se dá očekávat, že se ještě zvedne. "Asi nahoru půjde, ale myslím si, že ne o tolik, protože jinak by si ho řada lidí přestala kupovat. Med není k životu nezbytně nutný. A pokud by za něj měl člověk dávat 200 korun za kilogram, tak si ho raději nebude kupovat," míní Šperkl.    

Extrémní sezonu letos dokumentuje i další fakt. Řadě včelařů se mimořádně hodně včel vyrojilo, což také ovlivňuje produkci medu. "S tím jsem se nikdy v minulosti nesetkal. Stalo se, že sem tam vylítnul roj, ale nebylo to v takovém množství," řekl Jan Lust z Olešnice, který se včelaření věnuje téměř 50 let. "Na jaře byl velmi rychlý rozvoj a včely šly letos hodně do síly. Pak se stane, že matky nemají kam klást a vylétají pryč," uvedl Šperkl. Podle něj se s extrémním rojením letos setkala většina včelařů.    

Jižní Čechy patří podle počtu chovatelů včel mezi nejsilnější regiony v zemi. Kraj eviduje přibližně 60.000 včelstev. Jihočeští včelaři proto zásadně ovlivňují produkci medu na domácím trhu.    

Marek Bílek 


Zdroj: ČTK, 29. 7. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 19:01