Agris.cz - agrární portál

Spotřeba potravin v ČR loni kvůli snížení kupní síly klesla

1. 8. 2014 | ČTK

Spotřeba potravin v Česku loni klesla o 1,6 procenta. Lidé kupovali méně především potraviny živočišného původu, u rostlinných produktů spotřeba stagnovala. Hlavním důvodem poklesu bylo snížení kupní síly obyvatelstva. Vyplývá to z odhadu Ústavu zemědělské ekonomiky a informací (ÚZEI) zveřejněného v loňské zprávě o stavu zemědělství, kterou v červenci schválila vláda. 

Spotřeba potravin živočišného původu vyjádřená ve stálých cenách klesla loni meziročně o 3,1 procenta, u rostlinných potravin nepatrně vzrostla o 0,1 procenta. "Vývoj spotřeby potravin v roce 2013 koresponduje s vývojem kupní síly obyvatelstva," stojí v dokumentu. Čisté peněžní příjmy domácností se meziročně snížily o 1,1 procenta. Jejich spotřební výdaje přitom vzrostly o 1,7 procenta. 

Lidé loni omezili především konzumaci masa a masných výrobků o 4,4 procenta na 74 kilogramů na osobu. Nejvíce (o desetinu) klesla spotřeba hovězího, jedlo se však méně i drůbeže a vepřového. Podle ÚZEI pokles souvisí s růstem cen. Meziročně totiž podražily všechny druhy masa i výrobků z něj. 

Čerstvých mléčných výrobků se snědlo o 1,7 procenta více než předloni, naopak spotřeba sýrů a tvarohů klesla o tři procenta. Méně než v roce 2012 snědli Češi i másla. Také u mléčných výrobků ceny vzrostly, ne však tak výrazně jako u masných produktů. 

Snížila se také spotřeba másla a sádla, které výrazně podražily. Naopak, u rostlinných jedlých tuků a olejů konzumace vzrostla. Naopak vyšší než o rok dříve byla spotřeba vajec a ryb. Zatímco vejce zlevnila, cena ryb rostla. 

Co se týče rostlinných produktů, spotřeba obilovin stagnovala při velmi mírném růstu spotřebitelských cen. I přes výrazný růst cen jablek se zvýšila spotřeba ovoce mírného pásu, navzdory zdražení rostla spotřeba také u tropického ovoce a zeleniny. Výrazné zdražení brambor přineslo takřka pětiprocentní pokles jejich konzumace. 

Spotřebitelské ceny potravin a nealkoholických nápojů loni vzrostly o 4,9 procenta. Zatímco nominální výdaje za ně se zvýšily o 2,8 procenta, snížily se reálné výdaje za tuto skupinu o dvě procenta. "Důsledkem tohoto vývoje bylo zvýšení podílu vydání za potraviny a nealkoholické nápoje na celkových vydáních domácností na 20,2 procenta," uvedl ÚZEI. Tento podíl přitom od roku 1990 klesal, v posledních dvou letech recese české ekonomiky však mírně stoupá. 

Lidé za potraviny a nealkoholické nápoje zaplatili v roce 2013 ročně v průměru zhruba 24.444 Kč na osobu, meziročně bezmála o tři procenta více. Více než čtvrtina výdajů za potravinářské zboží připadla na maso a masné výrobky.

Potravinová skupina201220131) Meziroční index
Maso celkem v hodnotě na kosti77,474,095,6
- hovězí8,17,390,1
- telecí0,10,1100,0
- vepřové41,340,197,1
- drůbež25,223,794,0
- ostatní2,72,8103,7
Ryby celkem5,75,8101,8
Sýry (včetně tvarohů)16,816,397,0
Čerstvé mléčné výrobky92,193,7101,7
Vejce13,613,8101,5
Máslo5,25,198,1
Sádlo4,74,697,9
Rostlinné tuky a oleje16,416,9103,0
Cukr rafinovaný celkem34,533,095,7
Obiloviny celkem v hodnotě mouky bez rýže108,1108,099,9
Brambory celkem68,665,595,5
Luštěniny2,62,6100,0
Zelenina celkem v hodnotě čerstvé77,880,0102,8
Ovoce mírného pásma v hodnotě čerstvého43,445,0103,7
Jižní ovoce31,232,0102,6

Zdroj: ČTK, 1. 8. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 08.05.2024 04:11