Spotřeba potravin v ČR loni kvůli snížení kupní síly klesla
1. 8. 2014 | ČTK
Spotřeba potravin v Česku loni klesla o 1,6 procenta. Lidé kupovali méně především potraviny živočišného původu, u rostlinných produktů spotřeba stagnovala. Hlavním důvodem poklesu bylo snížení kupní síly obyvatelstva. Vyplývá to z odhadu Ústavu zemědělské ekonomiky a informací (ÚZEI) zveřejněného v loňské zprávě o stavu zemědělství, kterou v červenci schválila vláda.
Spotřeba potravin živočišného původu vyjádřená ve stálých cenách klesla loni meziročně o 3,1 procenta, u rostlinných potravin nepatrně vzrostla o 0,1 procenta. "Vývoj spotřeby potravin v roce 2013 koresponduje s vývojem kupní síly obyvatelstva," stojí v dokumentu. Čisté peněžní příjmy domácností se meziročně snížily o 1,1 procenta. Jejich spotřební výdaje přitom vzrostly o 1,7 procenta.
Lidé loni omezili především konzumaci masa a masných výrobků o 4,4 procenta na 74 kilogramů na osobu. Nejvíce (o desetinu) klesla spotřeba hovězího, jedlo se však méně i drůbeže a vepřového. Podle ÚZEI pokles souvisí s růstem cen. Meziročně totiž podražily všechny druhy masa i výrobků z něj.
Čerstvých mléčných výrobků se snědlo o 1,7 procenta více než předloni, naopak spotřeba sýrů a tvarohů klesla o tři procenta. Méně než v roce 2012 snědli Češi i másla. Také u mléčných výrobků ceny vzrostly, ne však tak výrazně jako u masných produktů.
Snížila se také spotřeba másla a sádla, které výrazně podražily. Naopak, u rostlinných jedlých tuků a olejů konzumace vzrostla. Naopak vyšší než o rok dříve byla spotřeba vajec a ryb. Zatímco vejce zlevnila, cena ryb rostla.
Co se týče rostlinných produktů, spotřeba obilovin stagnovala při velmi mírném růstu spotřebitelských cen. I přes výrazný růst cen jablek se zvýšila spotřeba ovoce mírného pásu, navzdory zdražení rostla spotřeba také u tropického ovoce a zeleniny. Výrazné zdražení brambor přineslo takřka pětiprocentní pokles jejich konzumace.
Spotřebitelské ceny potravin a nealkoholických nápojů loni vzrostly o 4,9 procenta. Zatímco nominální výdaje za ně se zvýšily o 2,8 procenta, snížily se reálné výdaje za tuto skupinu o dvě procenta. "Důsledkem tohoto vývoje bylo zvýšení podílu vydání za potraviny a nealkoholické nápoje na celkových vydáních domácností na 20,2 procenta," uvedl ÚZEI. Tento podíl přitom od roku 1990 klesal, v posledních dvou letech recese české ekonomiky však mírně stoupá.
Lidé za potraviny a nealkoholické nápoje zaplatili v roce 2013 ročně v průměru zhruba 24.444 Kč na osobu, meziročně bezmála o tři procenta více. Více než čtvrtina výdajů za potravinářské zboží připadla na maso a masné výrobky.
Potravinová skupina | 2012 | 2013 | 1) Meziroční index |
Maso celkem v hodnotě na kosti | 77,4 | 74,0 | 95,6 |
- hovězí | 8,1 | 7,3 | 90,1 |
- telecí | 0,1 | 0,1 | 100,0 |
- vepřové | 41,3 | 40,1 | 97,1 |
- drůbež | 25,2 | 23,7 | 94,0 |
- ostatní | 2,7 | 2,8 | 103,7 |
Ryby celkem | 5,7 | 5,8 | 101,8 |
Sýry (včetně tvarohů) | 16,8 | 16,3 | 97,0 |
Čerstvé mléčné výrobky | 92,1 | 93,7 | 101,7 |
Vejce | 13,6 | 13,8 | 101,5 |
Máslo | 5,2 | 5,1 | 98,1 |
Sádlo | 4,7 | 4,6 | 97,9 |
Rostlinné tuky a oleje | 16,4 | 16,9 | 103,0 |
Cukr rafinovaný celkem | 34,5 | 33,0 | 95,7 |
Obiloviny celkem v hodnotě mouky bez rýže | 108,1 | 108,0 | 99,9 |
Brambory celkem | 68,6 | 65,5 | 95,5 |
Luštěniny | 2,6 | 2,6 | 100,0 |
Zelenina celkem v hodnotě čerstvé | 77,8 | 80,0 | 102,8 |
Ovoce mírného pásma v hodnotě čerstvého | 43,4 | 45,0 | 103,7 |
Jižní ovoce | 31,2 | 32,0 | 102,6 |
Zdroj: ČTK, 1. 8. 2014
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 08.05.2024 04:11