Agris.cz - agrární portál

Ovčácké slavnosti nabídly ukázky dojení nebo předení příze

4. 8. 2014 | ČTK

Ukázky dojení a stříhání ovcí, předení příze nebo prohlídku jarmarku a ochutnávku různých výrobků nabídly dnešní Ovčácké slavnosti, které se konaly v Borovanech na Českobudějovicku. Akci navštívilo přibližně tisíc lidí. ČTK o tom informovala jedna z organizátorek Věra Soukupová. Ovčácké slavnosti se v Borovanech uskutečnily poosmé. 

Jedním z hlavních bodů celodenního programu byla část s názvem Od ovečky k šále. Po ostříhání ovcí ručními nůžkami zpracovali surové rouno přadleny i přadláci a na kolovrátcích z něj vytvořili přízi. Z ní se rovnou pletly šály. Ta se na konci dražila a výtěžek zamíří do společnosti Ovečka z Českých Budějovic, která se zabývá pomocí rodinám dětí s downovým syndromem a jejich integrací do dětských kolektivů. "Chtěli jsme pro letošní ročník vymyslet nějaké smysluplné využití takto pracně upletené šály. Vrátit šálu Ovečce, se jen nabízelo. Cílem není jen finanční pomoc této organizaci, ale pro nás je to hlavně informování veřejnosti o jejich činnosti a životě lidí s downovým syndromem," řekla organizátorka Helena Jaloševská. 

Jihočeský kraj patří mezi regiony k ovčáckým baštám. Chová se tu téměř 30.000 ovcí, což je nejvíce v zemi. Lidé si je pořizují, protože chov není tak náročný jako ve srovnání s jinými zemědělskými zvířaty. Ovcím jako potrava stačí pouze odpovídající rozloha pastviny a voda. 


Zdroj: ČTK, 4. 8. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 08.05.2024 20:04