Agris.cz - agrární portál

BBC: V suché části Aragonie rodina pěstuje pšenici a peče chleba

5. 8. 2014 | ČTK

Půda v aragonském Los Monegros, území nacházejícím se v severovýchodní části Španělska, je téměř stejně suchá jako poušť. V 60. letech dokonce tvořila kulisy westernovým filmům. Nicméně pro dvě španělské sestry se toto území stalo místem, které je ideální pro zemědělství a podnikání v pekárenském průmyslu. Ana Marcenová, starší z obou sester, tvrdí, že nemá žádnou předchozí zkušenost v zemědělství. 

"Studovala jsem řečtinu a latinu a pracovala jako zpěvačka v orchestru," říká. Její mladší sestra Laura dlouho pracovala jako číšnice a studovala strojírenství. Nápad podnikat vzešel z poznámky jejich strýce, že za dávných časů chutnal chléb v této oblasti jinak. Sestry říkají, že jejich strýc byl "velmi zvláštní osobou, která se často sama sebe ptávala, proč chléb nechutná tak, jako dřív." 

Později sestry zjistily, že oním tajemstvím, které stálo za odlišnou regionální chutí chleba, bylo pšeničné osivo známé jako Aragon 03. Podařilo se jim najít postarší pár, kterému ještě malé množství tohoto osiva zůstalo, a dva pytle od nich koupily. Od té doby se jejich podnikání rozrůstá. 

Ústřední myšlenka jejich podnikání spočívá v kontrole celého výrobního procesu. Samy si pěstují pšenici, melou mouku a z ní pak pečou chleba, muffiny a jiné pekařské výrobky. "Na rozdíl od jiných tradičních pekařství, která organicky vyrobené produkty pouze prodávají, kontrolujeme celý (výrobní) proces," cituje Lauru stanice BBC. 

S podnikáním sestry začaly v roce 2007, těsně předtím, než ve Španělsku udeřila ekonomická a finanční krize. Podařilo se jim v bance získat půjčku 250.000 eur (asi 6,9 milionu Kč). Obě sestry si myslí, že teď by půjčku získaly mnohem obtížněji, zejména s ohledem na atmosféru po hospodářské recesi. První rok bylo jejich podnikání ztrátové a přišly o spoustu peněz. Ovšem teď, po sedmi letech, co začaly farmařit a péct, vlastní dvě pekárny a své výrobky prodávají do dalších osmi. To, co vydělají, zpětně investují do podnikání. Chtějí totiž expandovat a prodávat on-line. 

"Mnoho lidí nám řeklo, že jsme blázni, když se pokoušíme podnikat na tak suchém místě, jako je to naše. My jsme ale zjistily, že osivo, které používáme, perfektně vyhovuje zdejšímu klimatu," upozorňuje Laura. "Lidé se domnívají, že v Los Monegros není život, ve skutečnosti je to však region bohatý na rostliny a volně žijící zvířata," dodává.

Od samého začátku je to rodinný podnik. Jejich otec Daniel sklízí úrodu, matka Mercedes pracuje v jednom z jejich obchodů a mladší bratr Jesús mele mouku a peče chleba. Obě sestry dělají od každého trochu - od pečení až po odbyt. 

Zatímco většina mladých lidí se z venkovských částí Aragonie nadšeně stěhuje do jiných částí Španělska, Ana a Laura se rozhodly naplánovat si budoucnost v oblasti, kde se narodily. Klesající počet obyvatel ve venkovských částech Španělska je velkým problémem tamních radnic. Někteří starostové dokonce zavedli i finanční pobídky, které by do těchto oblastí nalákaly lidi. 


Zdroj: ČTK, 5. 8. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.12.2025 23:36