Agris.cz - agrární portál

Na Vysočině je sklizena jen čtvrtina obilí, žně zdržují deště

5. 8. 2014 | ČTK

Na Vysočině je sklizena skoro čtvrtina obilí. Výnos je zatím celkem dobrý, z hektaru zemědělci dosud odváželi průměrně 5,9 tuny. Sklizeň zdržuje špatné počasí. Úrodu také místy poničily přívalové deště a v neděli i kroupy, řekl dnes ČTK Vlastimil Vaněk z jihlavské agrární komory. Řepku dostali zemědělci v kraji pod střechu ze dvou třetin polí. 

"Další věc, která zpomaluje průběh žní, je to, že je obilí polehlé," uvedl Vaněk. Nejrychleji sklizeň postupuje na níže položeném Třebíčsku, kde je posekána skoro polovina obilí. Naopak na Žďársku zatím zemědělci stihli sklidit úrodu jen z desetiny obilných polí. 

Obiloviny letos na Vysočině dohromady zabíraly přes 135.000 hektarů polí. Do pondělí zemědělci stihli posekat 32.700 hektarů. Sklizen je už všechen jarní ječmen, jímž bylo letos na Vysočině oseto 11.360 hektarů polí. Průměrný výnos činí 6,2 tuny. Z ostatních obilovin teď kombajny sečou hlavně ozimou pšenici a jarní ječmen, obě tyto plodiny jsou sklizeny zhruba z pětiny. Pšenice se z hektaru zatím průměrně sklízí kolem šesti tun, u jarního ječmene je dosavadní průměrný výnos 4,9 tuny. 

U řepky olejné, která na Vysočině letos rostla na 40.160 hektarech polí, zbývá posekat poslední třetinu. Průměrný hektarový výnos u řepky se v kraji drží kolem 3,8 tuny. 

V celé zemi se sklizeň obilovin blíží k polovině a u řepky k závěru. U obilí je zatím dosahován průměrný výnos 6,05 tuny z hektaru a u řepky 3,96 tuny. Nejpomaleji pokračují žně v Karlovarském kraji, kde je sklizeno 19 procent ploch obilovin, naopak na jižní Moravě už jsou posekány čtyři pětiny polí s obilím.


Zdroj: ČTK, 5. 8. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 06.05.2024 01:24