Agris.cz - agrární portál

Potravinovou bezpečnost České republiky ohrožují nízké výdaje na výzkum a vývoj

6. 8. 2014 | Agris

Economist Intelligence Unit (EIU) zveřejnila letošní žebříček zabezpečení potravin (Global Food Security Index), který vydává na zakázku společnosti DuPont. Česká republika se drží na 23. místě na světě a 16. v Evropě. Za největší riziko pro Českou republiku považuje studie podfinancovaný výzkum a vývoj.

Globální index zajištění potravin porovnává 109 zemí světa. Hlavním cílem je podpora spolupráce vládních subjektů s komerční sférou a vytváření reálných řešení, která pomáhají zajistit dostatek potravin všem lidem na Zemi.

Česká Republika byla ohodnocena celkovým skóre 74,6 bodů. Nejlepších výsledků dosahuje v oblasti cenové dostupnosti potravin, díky sociálním jistotám a snadnému přístupu zemědělců k financování. Potraviny v České republice jsou také kvalitní a bezpečné, například plnění nutričních standardů a bezpečnosti potravin je ohodnocena v plné výši 100 bodů. V tomto ohledu podle studie nijak nezaostáváme například za Německem.

V oblasti dostatku potravin vykazuje podprůměrné hodnoty volatilita zemědělské produkce v posledních dvaceti letech a růst podílu městského obyvatelstva v porovnání s rychlostí růstu HDP. Největší hrozbou je ale stálý pokles veřejných výdajů na výzkum a vývoj v oblasti zemědělství.

„Index globálního zabezpečení potravin opět potvrzuje, že obyvatelé České republiky mají přístup k dostatečnému množství kvalitních potravin. Aby tomu tak bylo i nadále, je dobré se zamyslet nad výší investic do výzkumu a vývoje, například odolnějších plodin,“ uvádí Soňa Krausová, ředitelka společnosti DuPont v České republice.

Pro více informací o interaktivním globálním indexu zabezpečení potravin, včetně definic 27 globálních ukazatelů cen potravin, srovnávání více zemí a další informace, navštivte: http://foodsecurityindex.eiu.com/.

Profil České republiky naleznete zde:

http://foodsecurityindex.eiu.com/Country/Details#Czech%20Republic

Chcete-li se dozvědět více o úsilí společnosti DuPont při zabezpečování potravin na místní úrovni, udržitelném rozvoji a spolupráci, navštivte foodsecurity.dupont.com nebo sledujte konverzace na Twitteru s hashtagem #foodsecurity.

###

Společnost DuPont dodává na globální trh již od roku 1802 špičkové vědecké postupy a technologie v podobě inovativních produktů a materiálů. Věříme, že díky spolupráci se zákazníky, veřejnou správou, nevládními organizacemi a předními vědci můžeme pomoci najít řešení globálních otázek, jako je zabezpečení dostatku zdravých a výživných potravin pro všechny, snížení závislosti na fosilních palivech a ochrana života a životního prostředí.

Pro další informace o společnosti DuPont a jejích závazcích nejen v oblasti inovací navštivte www.DuPont.com.

Pro více informací o aktivitách DuPont v České republice, navštivte www.DuPont.cz

Kontakt pro média:

Ondřej Peterka, FleishmanHillard

Tel. +420 224 232 650

E-mail: peterka@fleishman.com

 


Zdroj: Agris, 6. 8. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 07:17