Agris.cz - agrární portál

Středočeským zelinářům mírně přibývá zákazníků

7. 8. 2014 | ČTK

Středočeští zelináři si stěžují na výkyvy zájmu odběratelů, i když zákazníků spíše přibývá. Plochy pro pěstování zeleniny většinou rozšiřují jen hospodáři, kteří se tomuto oboru věnují dlouhodobě. Například Vojtěchu Sýkorovi, jak řekl ČTK, stále zákazníci přibývají. Na farmě v Máslovicích (Praha-východ) na 11 hektarech pěstuje takřka veškerou zeleninu, kterou lze v tuzemských podmínkách mít. 

Sýkora se zaměřuje hlavně na tykve, cukety a brambory. V maloobchodním prodeji zaznamenává největší poptávku po mrkvi, bramborách, cibuli a dalších sezonních produktech. V rámci velkoobchodu, který převažuje, prodává hodně cukety či tykve. "Plochu pro pěstování rozšiřujeme každý rok," řekl. 

Nejzásadnější, co podnikatel v zemědělství nemůže ovlivnit, je počasí. Pěstování zeleniny a případnému rozšíření plochy pro hospodaření se podle Sýkory věnují hlavně ti, kteří překonali období, kdy mnoho pěstitelů zeleniny v devadesátých letech skončilo a zeliářská plocha se výrazně změnšila. "Že by se ale v současnosti nějaký zemědělský podnik zaměřený například na obilí rozhodl přejít na pěstování zeleniny, tak takhle to není," uvedl farmář. Odbyt podle něj stoupá, ale nikterak dramaticky. Konkurenci evropských zemědělců nepociťuje, naopak zaznamenává i větší zájem některých obchodníků o české výpěstky. 

Podle Václavy Koudelkové, která s rodinou hospodaří na farmě v Ořechu u Prahy, je zájem lidí o čerstvou zeleninu v posledních letech stejný. Největší boom zaznamenala tak před třemi lety, kdy bylo znát zvýšení zájmu o čerstvou českou zeleninu. "Základ je mít dostatečný výběr, zákazník si musí mít z čeho vybrat," uvedla Koudelková, která se podílí na obdělávání přibližně pěti hektarů půdy. Největší zájem je podle ní o rajčata. 

Hospodaření podle zemědělců komplikuje to, že si odbyt ani úrodu nemohou přesně naplánovat. V době, kdy úroda jednotlivých plodin vrcholí, se nemusí krýt zájem zákazníků s aktuální nabídkou. "Lidé také někdy ztrácí přehled, co je reálné, a chtějí čerstvou zeleninu v zimě, protože jsou tak zvyklí ze supermarketů s dovezeným zbožím," popisuje Koudelková. 

Zatímco v roce 1999 se zelenina pěstovala v ČR na 35.000 hektarech, v roce 2013 to bylo méně než 9000 hektarů a letos 9211 hektarů, z toho 3600 hektarů je ve Středočeském kraji. 


Zdroj: ČTK, 7. 8. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 06:05