Agris.cz - agrární portál

Případné sankce Ruska by se citelně dotkly likérky Fruko-Schulz

7. 8. 2014 | ČTK

Jednatel jindřichohradecké likérky Fruko-Schulz Josef Nejedlý doufá, že se sankce Ruska nebudou týkat alkoholu. Letos totiž podnik, který ze 75 procent vlastní ruský holding Ladoga, chce vyvézt na tamní trh miliony lahví šumivého vína. Do nové linky na jeho výrobu investoval 55 milionů korun. Od července na ní rozjel dvousměnný provoz a přibral 19 lidí.

Rusko chce v odvetě za západní sankce kvůli konfliktu na Ukrajině omezit dovoz potravin. Podle posledních informací ruská veterinární správa zakáže dovoz všech zemědělských produktů z USA. Z EU zákaz zřejmě zasáhne veškeré ovoce a zeleninu. 

"Objevit se na seznamu může cokoliv, vyloučit se teď nedá nic. Ale myslím si, že se tam alkohol neobjeví, pro naši fabriku by to byla docela velká tragédie," řekl Nejedlý ČTK. "Začali jsme teď pro Rusko stáčet šumivá vína a do konce roku tam máme vyvézt čtyři miliony lahví, takže kompletně dvě směny jedou výrobu jenom pro Rusko," dodal. Z Itálie teď do Fruka putuje sto kamionů prázdných lahví a 50 cisteren vína. Z 90 procent jsou šumivá vína určená právě pro Rusko. 

Loni jindřichohradecká likérka Fruko-Schulz vyrobila 30.081 hektolitrů lihovin, což je o něco více než v roce předchozím, ale stále o 17.200 hektolitrů méně než v roce 2011 před metanolovou aférou. Likérka se ale loni ze zhruba třímilionové ztráty dostala do dvouciferného zisku, a to díky exportu. Ten meziročně stoupl o 48 procent na 21 procent. Významně má ale růst letos, a to díky exportu šesti druhů šumivých vín.

Samostatnou linku by podnik mohl kvůli sankcím odstavit, i když se budou prodávat i na českém trhu a Fruko je nabízí na export i jinde. "Byla by nevyužitá, kapacitu chceme využívat hlavně na export. Museli bychom se s tím nějak vyrovnat. Asi bychom museli propustit nějaké lidi, během měsíce jsme jich teď 15 přibrali na druhou směnu. Kdyby nejela, tak bychom je nepotřebovali a musel bych je propustit, nebo se s nimi dohodnout na neplaceném volnu. Nějak bych to musel řešit, ale to je černý scénář, který si zatím nepřipouštím," uvedl Nejedlý. Fruko teď zaměstnává 90 lidí. 

I loni své zboží Fruko vyvezlo především do Ruska. Šlo zejména o novou řadu sladkých likérů, které mají mezi 15 až 20 procenty alkoholu, absint a bylinný likér. Cestu na ruském trhu společnosti otevřeli noví akcionáři, kteří loni získali majoritu ve společnosti Frukato, jež likérku vlastní. 

Většinovým vlastníkem jindřichohradedké likérky Fruko-Schulz se loni stal její dlouholetý exportní partner - ruský holding Ladoga. Do něj patří i dva výrobci koňaku ve Francii a dva španělské vinařské podniky. Podle Nejedlého teď většinový vlastník drží 75 procent akcií. Vstupem ruských akcionářů značka nezanikne, naopak posílila, tvrdí. Zboží v Jindřichově Hradci se pod jinou vyrábět nebude. 


Zdroj: ČTK, 7. 8. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.05.2024 09:10