Agris.cz - agrární portál

Výroba piva v ČR vzrostla v pololetí o tři procenta

8. 8. 2014 | FinančníNoviny.cz

Výroba piva v Česku vzrostla v prvním pololetí meziročně o tři procenta. Produkce pivních mixů, která se loni propadla o 40 procent, v pololetí letošního roku vzrostla o 14 procent. Výsledky dnes ČTK poskytl Český svaz pivovarů a sladoven. Na českém trhu se prodalo meziročně o 175.000 hektolitrů piva více a vyvezlo se o 51.000 hektolitrů piva více než za stejné období loňského roku.

Více než desetiprocentní růst poptávky po pivních mixech připisují pivovarníci letošnímu teplému počasí. "Vzhledem k velmi negativnímu meziročnímu indexu května 2014 (89,5 procenta) a loňským červnovým povodním není možné trendy prvního pololetí přeceňovat," upozornil předseda svazu František Šámal.

Na trhu roste obliba tzv. ciderů, které některé pivovary také vyrábí či prodávají, nápoj však nepatří mezi piva. "Vedle pivních mixů vzniká nový segment mírně alkoholických nápojů cider, který si díky masivní reklamní podpoře určitě najde své příznivce," podotkl výkonný ředitel svazu Vladimír Balach. Vzhledem k tomu, že nejde o pivo ani nápoj na bázi piva, mezi něž patří pivní mixy, nebude mít růst zájmu o cidery bezprostřední vliv na spotřebu pěnivého moku, míní. Cider je alkoholický nápoj, který vzniká kvašením jablečného moštu.

České pivovary loni uvařily 19,3 milionu hektolitrů piva, o 0,6 procenta meziročně více. Zatímco domácí spotřeba meziročně klesla o 1,1 procenta, vývoz vzrostl meziročně o devět procent.

Autor: ČTK


Zdroj: FinančníNoviny.cz, 8. 8. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 19:31