Agris.cz - agrární portál

Obří australský výrobce vín TWE má dalšího zájemce o převzetí

11. 8. 2014 | ČTK

Největší světový výrobce vína zapsaný na burze, australský Treasury Wine Estates (TWE), obdržel další několikamiliardovou nabídku na převzetí. Přišla od investiční společnosti, jejíž název zatím nebyl zveřejněn, a má hodnotu 3,4 miliardy australských dolarů (65,5 miliardy Kč), napsal dnes britský zpravodajský server BBC. Aktualizovanou nabídku na převzetí firmě TWE v srpnu předložila také americká investiční společnost KKR.    

TWE vlastní značky jako Wolf Blass, Rosemount nebo Lindeman's a stojí také za nejvíce oceňovaným australským výrobcem vín Penfolds. TWE, která loni vykázala příjmy ve výši 1,8 miliardy australských dolarů, má za sebou složité období. Na domácím trhu v Austrálii měla neuspokojivé výsledky, tržby v Číně byly nižší, než se čekalo, a loni v červnu musela znehodnotit neprodejné víno za 35 milionů australských dolarů. Nyní prochází restrukturalizací, která s sebou ponese zrušení skoro 180 pracovních míst.    

TWE se v roce 2011 oddělila od australské pivovarnické skupiny Foster's Group a investoři ji podle analytika Evana Lucase ze společnosti IG Markets v Melbourne od té doby pozorně sledují. Hodnotu prý vidí i v tom, že konzumace vína v rámci celosvětové spotřeby alkoholických nápojů roste.    

Srpnová nabídka KKR má podobu společného podniku s americkou investiční společností Rhone Group. Druhý investor, který TWE předložil nabídku, požádal, aby jeho totožnost zatím nebyla zveřejněna. Podle nejmenovaného zdroje agentury Reuters s nabídkou přišla nadnárodní investiční společnost TPG Capital Management.


Zdroj: ČTK, 11. 8. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 16:15