Agris.cz - agrární portál

Na Vysočině přibyly minipivovary ve Vladislavi a v Bystřici n.P.

13. 8. 2014 | ČTK

Na Vysočině budou moci v nejbližších týdnech ochutnat poprvé místní pivo lidé ve Vladislavi na Třebíčsku a v Domaníně u Bystřice nad Pernštejnem. Další nový minipivovar vznikne přímo v Bystřici. Bude součástí právě stavěného velkého turistického centra, které otevře své brány příští rok v březnu. ČTK to řekli provozovatelé pivovarů. Podle informací na webu Sdružení přátel piva fungovalo letos zjara na Vysočině 11 malých varen piva.    

Pivovar Heřman vybudovaný v areálu někdejšího vladislavského pivovaru může za rok vyrobit až 2000 hektolitrů piva. Povolení k provozu má od 15. července, první jedenáctistupňové pivo bude k ochutnání koncem měsíce. "V tuto chvíli se budeme držet tradice a budeme vařit klasický ležák plzeňského typu, z českých surovin," řekl ČTK Petr Heřman. Zkraje září by vedle minipivovaru měla být otevřena hospůdka.    

Heřman uvedl, že se do rekonstrukce zdevastovaných budov pustil spolu se svým otcem Josefem, pomáhá jim celá rodina. Ve Vladislavi má pivovarnictví tradici doloženou od roku 1556. Výroba v pivovaru podle Heřmana definitivně skončila někdy v 70. letech minulého století.    

V Domaníně u Bystřice nad Pernštejnem se bude pivo vařit v rekreačním areálu Borovinka. Žehnání nového minipivovaru se uskuteční tento pátek. První várna Domanínského piva dozraje ve druhé polovině září. "Bude to malý pivovárek, roční výstav je počítán na 200 až 300 hektolitrů piva," řekl ČTK Vladimír Vecheta, který areál s penzionem a restaurací provozuje. Má v plánu vařit světlé, polotmavé i tmavé pivo pro vlastní restauraci a případně i pro další hospody v okolí.    

Další minipivovar bude součástí bystřického Centra zelených vědomostí. Komplex za více než 150 milionů korun zaměřený na obnovitelné zdroje energií a šetrnou turistiku vzniká v Bystřici z bývalého statku Mitrovských. "V současné době probíhá anketa o názvu piva, máme už 67 návrhů," uvedl bystřický místostarosta Josef Vojta. Lidé kupříkladu navrhují, aby se pivo jmenovalo Mitrovský či generál Laudon. Nápady mohou posílat do konce září.     

Minipivovary začaly na Vysočině přibývat v posledních 12 letech. Během loňska byly otevřeny tři. V Biskupicích na Třebíčsku začal vařit pivo Pivovar Gajdoš, v Uhřínovicích u Brtnice Pivovar Ruprenz a v Kamenici nad Lipou zahájil výrobu Pivovar Kokeš. V Česku bylo letos v březnu 215 minipivovarů.    

Průmyslových pivovarů je na Vysočině pět. Největší, Rodinný pivovar Bernard v Humpolci, loni uvařil 231.600 hektolitrů piva.


Zdroj: ČTK, 13. 8. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.06.2024 17:58