Agris.cz - agrární portál

Polsko letos čeká nárůst produkce ovoce a zeleniny, ceny klesají

18. 8. 2014 | ČTK

Produkce ovoce a zeleniny v Polsku by letos měla býf vyšší než loni a výrazný nárůst se čeká zejména u jablek a zelí. Podle agentury PAP to dnes předpověděl polský statistický úřad a zemědělský institut FAMMU/FAPA. Ceny těchto produktů na polském trhu jsou nyní vesměs hluboko pod loňskou úrovní a vedle zvýšené produkce je sráží ruský zákaz dovozu. 

Statistický úřad odhadl, že polská produkce polní zeleniny dosáhne letos 4,2 milionu tun, což by bylo o pět procent více než loni. Stále by to ale bylo sedm procent pod průměrem let 2006-2010. Nejvýrazněji by měla vzrůst sklizeň zelí, mrkve, cibule a květáku. 

Stromového ovoce se v Polsku podle expertů sklidí o dvě procenta více než v roce 2013 a průměr let 2006-2010 by měl být překročen o 43 procent. Sklizeň bobulovin naopak podle odhadů klesne o osm procent. 

Velkoobchodní ceny ovoce a zeleniny na polském trhu jsou nyní proti loňsku nižší o 20 až 60 procent, vyplývá z údajů zemědělského trhu Bronisze. 

Rusko zakázalo dovoz některých druhů ovoce a zeleniny z Polska od 1. srpna. O týden později zavedlo zákaz dovozu řady druhů potravin, včetně ovoce a zeleniny, z celé Evropské unie. Zákaz následoval poté, co se EU rozhodla potrestat Rusko za jeho politiku vůči Ukrajině vyhlášením nových hospodářských sankcí. 

Polsko loni vyvezlo do rusko-bělorusko-kazašské celní unie ovoce za více než půl miliardy dolarů (přes 10 miliard korun) a většina z toho připadala na Rusko. Pro polské sadaře, největší vývozce ovoce v EU, je ruský trh klíčový a ztráty z ruského zákazu mohou dosáhnout podle odhadů až půl miliardy eur. 

Zemědělci v EU se obávají, že kvůli ruskému embargu vzniknou na domácím trhu přebytky, klesnou ceny a tržby a zvýší se nezaměstnanost. Evropská komise dnes mimořádně uvolnila zhruba 125 milionů eur (téměř 3,5 miliardy korun) na pomoc zemědělcům, které ruské embargo postihlo. Opatření s platností ode dneška do konce listopadu se konkrétně týká pěstitelů téměř 20 druhů ovoce a zeleniny, které podléhají rychlé zkáze. 


Zdroj: ČTK, 18. 8. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 19:30