Agris.cz - agrární portál

Národní parky praskají ve švech, co s tím?

19. 8. 2014 | ČT 24

Krkonošský národní park je v některých místech už řadu let turisticky přetížený. Tvrdí to správci parku, kteří zároveň hledají recept na to, jak horám ulevit. Cestou dalšího omezování návštěvníků jít nechtějí. Budou se spíš snažit lidi přesvědčit, aby sem začali jezdit i v méně oblíbených jarních nebo podzimních měsících. Problém se týká i jiných parků. 

Krkonoše ročně navštíví až šest milionů lidí. K turisticky nejatraktivnějším místům patří pramen Labe nebo nejvyšší česká hora Sněžka. A podle toho to také vypadá: davy lidí za sebou zanechají větší nepořádek nebo více chodí mimo značené cesty. "Teď se pohybujeme na horní hranici toho, co jsou hory schopné snést," tvrdí Michal Skalka ze Správy KRNAP. "Při přepočtu návštěvníků na čtverečný kilometr nám to dává jedno z nejvíc zatížených chráněných území v celé Evropě," dodává Skalka.

Místní živnostníci ani starosta Pece pod Sněžkou tento názor ale nesdílí. "Turistů přibylo, ale nic dramatického to není," tvrdí majitel horské boudy Jiří Holeček – s odkazem na prázdnou restauraci. "My jsme rádi, že tu teď vůbec někdo je, protože přijdou hubené měsíce. Ty vrcholky si od turistů odpočinou," myslí si starosta Pece Alan Tomášek (ODS).

Správa parku chce, aby se turisté zaměřili také na jiná než tradiční místa a aby přijeli i jindy než o letních prázdninách nebo v zimě. Proto soustředí propagaci parku tímto směrem. "V Krkonoších není pouze pramen Labe, Kotel, Špindlerovka nebo Sněžka... Krásné jsou i nižší partie, kde jsou bohaté kulturní i technické památky," uvedl mluvčí správy Radek Drahný. "Krkonoše jsou stejně nejkrásnější na jaře a na podzim," dodal. 

Na Sněžku míří v sezoně denně tisíce lidí 

Informaci o počtu turistů v národním parku dodávají tzv. sčítače. Po celých horách jich je celkem 27. Počitadlo ukázalo, že na Sněžku se za jeden den dostalo – pěšky nebo lanovkou – i deset tisíc lidí. Proto také ochranáři nedovolili zvýšit kapacitu nové lanovky,  i když by to její parametry umožnily.

S podobnými problémy se potýká i národní park České Švýcarsko, které se pyšní unikátními pískovcovými útvary. I tady se podle správy parku blíží návštěvnost hranici, která je pro přírodu, ale i návštěvníky ještě snesitelná. Podle odhadů letos park navštíví téměř milion turistů – a pod největším tahákem, Pravčickou bránou, by se mohlo projít celkem dvě stě tisíc lidí. 


Zdroj: ČT 24, 19. 8. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.04.2024 00:16