Agris.cz - agrární portál

Kraje vyzvou kvůli ruským sankcím jídelny k nákupu potravin z ČR

20. 8. 2014 | ČTK

Řada krajů vyzve kvůli ruským sankcím jídelny krajských škol či nemocnic k nákupu českých potravin. Chtějí podpořit tuzemské zemědělce a potravináře ohrožené zákazem dovozu do Ruska. Krajům i obecním úřadům či ministerstvům nedávno doporučil nakupovat domácí potraviny ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Moskva zakázala veškerý dovoz masa, ryb, mléčných výrobků a ovoce a zeleniny ze Západu jako reakci na předchozí sankce USA a EU, které obviňují Rusko z podpory proruských separatistů na Ukrajině. 

Každý z krajů České republiky je zřizovatelem desítek až stovek organizací, z nichž mnoho tvoří školy nebo třeba domovy důchodců s vlastními kuchyněmi. Jihomoravský kraj, který je zřizovatelem 241 příspěvkových organizací, chce posoudit možnost přímých dodávek komodit od českých zemědělců do kuchyní a jídelen nemocnic, sociálních ústavů a škol. "Po vyřešení právních aspektů bude kraj připravený ke spuštění systému pomoci v září," uvedl hejtman Michal Hašek (ČSSD). K obdobnému postupu chce vyzvat i starosty měst a obcí v kraji jako zřizovatele některých škol, sociálních zařízení a nemocnic.

Středočeský kraj dnes oznámil, že v nejbližší době rozešle všem ředitelům svých 350 příspěvkových organizací výzvu k nákupu domácích potravin. Týkat se bude opět hlavně nemocnic, sociálních ústavů a školních jídelen a kuchyní. "Chceme prověřit stávající smlouvy. Pokud to bude možné, nevidím důvod, proč bychom nemohli nakupovat potraviny vyrobené v České republice, a pomoci tak našim potravinářům, kterých se odvetné sankce Ruska vůči zemím Evropské unie budou týkat," sdělil hejtman Miloš Petera (ČSSD). 

O podpoře v pondělí jednal Petera s prezidentem Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR Miroslavem Tomanem. "Apelování na národnostní cítění spotřebitelů při nákupu potravin je určitě správným krokem," uvedl Toman. 

I další kraje považují doporučení nakupovat tuzemské potraviny za dobrý nápad. Podobnou výzvu jako Středočeský chystá i Karlovarský kraj. "Dopisem příspěvkové organizace vyzveme, aby české zemědělce a výrobce potravin podpořili," řekl ČTK hejtman Karlovarského kraje Josef Novotný (ČSSD). Olomoucký kraj už se podle hejtmana Jiřího Rozbořila (ČSSD) dlouho snaží zvyšovat u svých organizací podíl domácích potravin. "Pokud je to možné, doporučujeme místní výrobce a regionální potraviny," řekl. 

Hejtmani ovšem upozorňují, že mohou nakupování českých potravin svým příspěvkovým organizacím pouze doporučit. "Není jednoduché nařídit organizacím, aby kupovaly tuzemské potraviny. Všechny podléhají zákonu o veřejných zakázkách," řekl pardubický hejtman Martin Netolický (ČSSD). U objemnějších dodávek potravin musí organizace podle krajů vypsat tendr, ve kterém je rozhodující většinou cena. "Pouze u malých objemů to lze udělat přímo," uvedl olomoucký hejtman. 

Například Ústecký kraj proto zatím o výzvě k podpoře neuvažuje. "Organizacím bychom mohli stejně pouze doporučit, aby nakupovaly tuzemské potraviny. Jsou to samostatné ekonomické subjekty, kterým kraj nemůže nic nařizovat," uvedla krajská mluvčí Magdalena Hanáčková. 


Zdroj: ČTK, 20. 8. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 08.05.2024 03:34